Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Slávnosti spevu, hudby a tanca v Červeníku majú 54 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Festival sa pred pár rokmi rozšíril z víkendovej akcie na trojdňovú, keď býva piatok v amfiteátri venovaný koncertom hudobných skupín.

Červeník 10. augusta (TASR) – Amfiteáter a ulice Červeníka patria počas tohto víkendu v poradí 54. ročníku festivalu Slávnosti spevu, hudby a tanca. Do obce pri Hlohovci znova prináša folklórne tradície, tradičnú gastronómiu, výstavu, jarmok i ľudové dielne pre najmenších. Jeho súčasťou je aj 38. ročník Behu zdravia o pohár predsedu COOP Jednoty Trnava.

Festival sa pred pár rokmi rozšíril z víkendovej akcie na trojdňovú, keď býva piatok v amfiteátri venovaný koncertom hudobných skupín. Na Červeníku 2019 v piatok (9. 8.) vystúpili viaceré hudobné formácie, sobotný program ponúka Simsalu, Šarišancov, Gladiatora, Mariána Greksu, Delykvenc, Arzén a Bystríka.

Folklórne orientované Art pódium pri Zvonici od dopoludnia predstavuje miestne hudobné zoskupenia, aj rozprávanie Polunnajšé zvonený g obedu o zvonoch, pre najmenších sú pripravené tvorivé dielne Malí remeselníci. Dychový orchester a mažoretky z Novej Dubnice podporia popoludní účastníkov behu zdravia svojím vystúpením priamo na trase. Sobotu uzavrie večerný koncert folkloristov. Počas celého festivalu je sprístupnená stála národopisná výstava ľudových odevov a nástrojov z Červeníka aj súkromná zbierka Dedičstvo predkov.

V nedeľu (11. 8.) bude odslúžená omša v miestnom v kostole ako poďakovanie za dar talentu a lásky. "Popoludní prejde krojovaný sprievod účinkujúcich do amfiteátra, kde o 17.00 h začne galaprogram pri príležitosti Dňa úcty k poľnohospodárom a Medzinárodného družstevného dňa, ktorý sa aj v tomto roku koná pod záštitou predsedu Trnavského samosprávneho kraja. Divákom sa predstaví folklórna skupina Cífer z Cífera, domáca dychová hudba Verešvaranka, detský folklórny súbor Trnavček z Trnavy, dedinská folklórna skupina Verešvaran, Hanácky mužský zbor Rovina z Olomouca, folklórny súbor Slnečnica z Piešťan s ľudovou hudbou Michala Pagáča, dychová hudba Boršičanka Antonína Koníčka a galaprogram v amfiteátri ukončí folklórny súbor Vagonár z Popradu s programom Stretnutia," informovala Veronika Behúlová z Trnavského osvetového strediska, ktorá je tradičným organizátorom akcie. Okrem neho sa na organizácii podieľajú obec Červeník, agentúra Topfest, COOP Jednota Trnava SD a Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Trnave.