Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trnavský kraj

Päť trnavských kláštorov otvorí verejnosti svoje brány

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Počas dňa bude na Arcibiskupskom úrade otvorená výstava historických rehoľných rúch. Informoval o tom koordinátor podujatia Peter Novák.

Trnava 23. júna (TASR) – Počas prvého Dňa otvorených kláštorov v sobotu 27. júna budú mať Trnavčania možnosť nazrieť za múry kláštorov štyroch ženských reholí a jednej mužskej. Kongregácia školských sestier sv. Františka, Milosrdné sestry sv. Kríža, Rímska únia Rádu svätej Uršule a Kongregácia sestier sv. Cyrila a Metoda a tiež Rehoľa menších bratov františkánov privítajú návštevníkov vo verejných priestoroch i miestach, ktoré sú inak nedostupné.

Sestry kríža na Tulipáne začnú program už o 10. hodine omšou, po nej sa uskutoční rehoľný koncert a o 14. hodine je pripravené vystúpenie rómskych detí. Potom sa budú predstavovať jednotlivé rehole a po nich bude pásmo o blahoslavenej Zdenke Schelingovej. Počas dňa bude otvorená rehoľná kaviareň na rozhovory a stretnutie so zasvätenými, deti sa môžu hrať na farskom dvore. Uršulínky otvoria kláštor na Hviezdoslavovej ulici v hodinových intervaloch od 10. hodiny, ukážu kaplnku, komunitnú miestnosť, kostol, kryptu a jedáleň.

Komunita školských sestier na Námestí sv. Mikuláša pripravila prehliadku kláštora, prezentáciu rehole a občerstvenie pre návštevníkov od 15. hodiny. A sestry marianky na Halenárskej ulici majú program pre farníkov od 10. hodiny, zahŕňa prehliadku kláštora, súťaže, o 15. hodine aj program pre deti a ich rodičov. Ich motto je Konať dobro, rozdávať radosť, šťastným robiť a viesť do neba. Františkáni na Františkánskej ulici pozývajú po 19. hodine na spoločné premietanie filmu v priestore kláštora. Podujatie patrí do aktivít v rámci Roku zasväteného života.