Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Jozef Viskupič z OĽaNO podal dva podnety na Okresnú prokuratúru

Jozef Viskupič Foto: TASR/Martin Baumann

Oba podnety súvisia s uznesením schváleným Mestským zastupiteľstvom mesta Trnava, ktoré umožňuje predaj pozemkov pre výstavbu súkromnej samoobslužnej čerpacej stanice.

Trnava 14. marca (TASR) - Poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Jozef Viskupič podal podnet na Okresnej prokuratúre v Trnave na preskúmanie zákonnosti postupu Mestského zastupiteľstva v (MZ) v Trnave pri odpredaji majetku. Zároveň dáva podnet na samotné MZ na začatie konania o návrhu vo veci ochrany verejného záujmu a zamedzenia rozporu záujmov. Oba podnety súvisia s uznesením schváleným MZ, ktoré umožňuje predaj pozemkov pre výstavbu súkromnej samoobslužnej čerpacej stanice.

Viskupič informoval, že ide o lokalitu pri križovatke ulíc A. Kmeťa a Špačinskej cesty a jedno z posledných miest so zeleňou pri tejto rušnej ceste. Pozemok získala spoločnosť TIP Petroleum Trnava, s.r.o. "Zastupiteľstvu mesta Trnava sa podarilo urobiť z verejnej zelene čerpaciu stanicu, predať mestský pozemok príbuznému a porušiť tým Ústavu SR aj zákon. Koalícia KDH a Smer sa ani na regionálnej úrovni neštíti ničoho," tvrdí Viskupič.

"Doslova som prosil trnavské zastupiteľstvo, aby predaj zastavilo. Poslal som otvorený list primátorovi Vladimírovi Butkovi (KDH), aby predaj nepodpísal. No stretol som sa iba s aroganciou a neznalosťou zákona. Zastupiteľstvo predaj odsúhlasilo a primátor podpísal s vysvetlením, že nebol porušený zákon. Čerpacích staníc v Trnave rozhodne nie je málo, ide mi o lepšie životné podmienky," vysvetlil poslanec v tlačovej správe k problematike.

Podľa Viskupiča mesto Trnava v tomto prípade nepostupovalo v súlade so zákonom o prevode majetku obcí. Zaujíma ho tiež, či výstavba súkromnej čerpacej stanice bez akejkoľvek majetkovej účasti mesta môže byť prípad hodný osobitného zreteľa. Takto podľa Viskupiča nevyzerá transparentnosť, ani slušné a férové podmienky pre verejnú kontrolu nakladania s majetkom mesta.

Aj druhý podnet na prokuratúru sa spája s týmto prípadom. Jedným z poslancov MZ Trnava je aj Peter Náhlik (zároveň poslanec NR SR za Smer-SD), ktorý podľa medializovaných informácií za tento prevod hlasoval. Spomínaná spoločnosť má podľa Viskupiča dvoch spoločníkov - Železničná preprava, a. s., a Trnavská NAD, a. s. V spoločnosti Železničná preprava je predsedom predstavenstva a štatutárnym orgánom Miroslav Náhlik, otec mestského poslanca. V dozornej rade figuruje Daniela Náhliková, ktorá je s nimi v priamom príbuzenskom vzťahu.

"Zastupiteľstvo však na tento konflikt záujmov nebolo zo strany poslanca Náhlika upozornené, hoci mu to prikazuje ústavný zákon. Takéto oznámenie musí byť zaznamenané aj v zápise o rokovaní. Možno aj preto mestskí poslanci odhlasovali takýto priamy predaj. Preto podávam podnet na začatie konania vo veci ochrany verejného záujmu a zamedzenia rozporu záujmov voči poslancovi zastupiteľstva Petrovi Náhlikovi. Ten za spomínaný prevod majetku mesta hlasoval, aj preto získala jemu blízka osoba pozemok. Pojem 'blízka osoba' je jasne vymedzený v občianskom zákonníku, pričom otec a syn spĺňajú definíciu tohto pojmu," dodal Jozef Viskupič.