Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Na Deň Zeme zhasne v Trnave a Hlohovci osvetlenie pamiatok

Mesto Trnava Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hodina Zeme je pravdepodobne najväčšou celosvetovou akciou so zapojením verejnosti.

Trnava/Hlohovec 26. marca (TASR) – Mestá Trnava i Hlohovec sa pripoja v sobotu 28. marca k Hodine Zeme. V Trnave sa od 20.30 hodiny do 21.30 hodiny zhasne osvetlenie dominantných historických pamiatok - mestského opevnenia, Bernolákovej brány, mestskej veže, Súsošia Najsvätejšej Trojice na Trojičnom námestí a Katedrály sv. Jána Krstiteľa. Malý Rím sa zapojí do podujatia už piaty raz. "Pridávame sa k viac ako miliarde ľudí, ktorých každoročne v tento deň spája idea trvalo udržateľného života na našej planéte," informovala Jana Gmitterová z referátu komunikácie na trnavskej radnici.

Tretí raz bude Hodina Zeme v Hlohovci, svetlá zhasnú podľa hovorkyne Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej na kostole sv. Michala. Radnica vyzýva Hlohovčanov, aby sa pripojili zhasnutím svetiel vo svojich domácnostiach.

Hodina Zeme je pravdepodobne najväčšou celosvetovou akciou so zapojením verejnosti. Jej história sa začala 31. marca v roku 2007, keď viac ako 2,2 milióna domácností a 2000 firiem v austrálskom Sydney vyplo na hodinu svoje osvetlenie. O rok neskôr sa do Hodiny Zeme zapojilo už okolo 50 miliónov ľudí v 370 mestách a obciach vo vyše 35 zemiach v 18 časových pásmach. Slovensko sa prvýkrát zapojilo do Hodiny Zeme v roku 2010.