Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

Trnavčania môžu hľadať novú náplň pre nevyužité či miesta

Trojičné námestie v Trnave, ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Trnavčania sa môžu zapojiť priamo - podaním podnetu alebo projektu. Uzávierka je 5. apríla 2016, podrobnosti o Mestských zásahoch 2016 sú na adresách trnava.zasahy.sk.

Trnava 15. decembra (TASR) – V Trnave spúšťajú projekt Mestské zásahy. Jeho cieľom je vylepšenie verejného priestoru mesta po funkčnej a estetickej stránke s prispením samotných obyvateľov. Snahou je nájsť problematické alebo nevyužité miesta a kreatívne do nich zasiahnuť. Zásah môže mať rôznu formu - od umeleckých inštalácií, úpravy zelene či tvorby nových zelených plôch až po zložitejšie architektonické koncepty.

Mestské zásahy Trnava 2016 vznikajú v úzkej spolupráci občianskych združení Publikum.sk a ÚzemnéPlány.sk s mestom Trnava, ktoré má záujem vybrané návrhy realizovať. Z toho dôvodu bol zostavený panel odborníkov, ktorý všetky prijaté návrhy verejnosti posúdi a odporučí na realizáciu.

Trnavčania sa môžu zapojiť priamo - podaním podnetu alebo projektu. Uzávierka je 5. apríla 2016, podrobnosti o Mestských zásahoch 2016 sú na adresách trnava.zasahy.sk a facebook.com/MestskeZasahyTT. Výstupom bude okrem iného publikácia a výstava, ktorá je naplánovaná na jún v Synagóge – centre súčasného umenia.

Mestské zásahy sa prvýkrát uskutočnili pred siedmimi rokmi v Bratislave z iniciatívy architektov Matúša Valla a Olivera Sadovského. Odvtedy myšlienku realizovali vo viacerých slovenských a českých mestách. Potvrdil sa zámer, že ide o dobrú možnosť, ako zapojiť širšiu odbornú i laickú verejnosť do riešenia problémov miest a diskutovať o nich. Informoval Michal Klembara z Publikum.sk.