Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

V Dunajskej Strede odstránili nelegálne skládky odpadu

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vo všetkých štyroch lokalitách sa nahromadilo celkovo až 2700 ton odpadu.

Dunajská Streda 14. decembra (TASR) – V Dunajskej Strede odstránili vďaka grantu od Ministerstva životného prostredia 82.650 eur nelegálne skládky odpadu pod nadjazdom na Gabčíkovskej ceste, na Drevárskej ulici, pri základnej škole Gyulu Szabóa a v osade Čótfa. TASR o tom informoval primátor mesta Zoltán Hájos.

Vo všetkých štyroch lokalitách sa podľa neho nahromadilo celkovo až 2700 ton odpadu, ktorý v uplynulých dňoch postupne odviezli na skládku a časť smeti zrecyklujú. "Vedenie mesta má snahu urobiť všetko preto, aby sa ilegálne skládky odpadu opäť neobjavili v spomínaných lokalitách. Ide aj o pozemky, ktoré sú v súkromnom vlastníctve," uviedol s tým, že Mestský úrad Dunajská Streda zaslal v uplynulých dňoch majiteľom pozemkov oznámenie o likvidácii čiernych skládok.

Súčasne upozornil, že majiteľ nehnuteľnosti má nielen vlastnícke právo, ale zároveň aj povinnosti. "Mesto požiadalo majiteľov pozemkov, aby na svojich parcelách vykonali opatrenia na ochranu životného prostredia a zamedzili ďalšiemu znečisteniu prostredia nelegálne uloženým komunálnym odpadom," podotkol primátor.

Doplnil, že mesto navrhuje, aby svoj pozemok ohradili plotom a pravidelne kontrolovali. "Zároveň vás žiadame o súčinnosť pri dodržiavaní zákonnej povinnosti – o umožnenie vykonania prípadnej kontroly zamestnancom príslušných kontrolných úradov, zameranej na použitie poskytnutej dotácie,“ uvádza sa v liste mestského úradu.

Po vyčistení uvedených lokalít mestský úrad kladie dôraz na zabránenie opätovného vzniku čiernych skládok. Žiada preto o pomoc obyvateľov, ktorí prípadné ilegálne vyloženie smetí môžu ohlásiť aj anonymne cez systém City Monitor.