Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

V trnavskej automobilke štrajk nebude, odbory a vedenie sa dohodli

Pochod za lepšie pracovné podmienky zamestnancov automobilky PSA Peugeot Citröen v uliciach mesta Trnava v piatok 19. júna 2015. Foto: TASR

Dva dni pred jeho ohláseným vypuknutím došlo nakoniec k dohode medzi vedením podniku a odborármi. Skončili sa tým niekoľko mesiacov trvajúce rokovania o dodatku ku kolektívnej zmluve na rok 2015.

Trnava 26. júna (TASR) - V trnavskej automobilke štrajk nebude. Dva dni pred jeho ohláseným vypuknutím (29.6.) došlo nakoniec k dohode medzi vedením podniku a odborármi. Skončili sa tým niekoľko mesiacov trvajúce rokovania o dodatku ku kolektívnej zmluve na rok 2015.



Odborom sa podarilo vydobyť pre zamestnancov tarifné zvýšenie základných platov pre rok 2016. V tomto roku dostanú v júlovej výplate jednorazovú odmenu vo výške 450 eur. V budúcom roku to bude mesačné zvýšenie mzdy o 30 eur a nadtarifné príplatky vo výške 15 eur. K tomu budú kvartálne vyplácať 75 eur prémiu na základe hospodárskych výsledkov závodu. Za rok to bude pre každého zamestnanca 840 eur.

Oznámili to dnes po skončení rokovania generálny riaditeľ PSA Peugeot Citroën Slovakia Remi Girardon, predseda OZ KOVO Emil Machyna a predseda odborov v automobilke Milan Minárech. Odborári výsledok rokovaní považujú za dobrý kompromis.

"Sme spokojní. Pôvodne odbory žiadali tarifné zvýšenie o 60 eur mesačne. Dohodli sme nakoniec o 10 viac, hoci nejde o tarifu, ale je to rozložené. Nemám však obavu, vzhľadom na výsledky a výhľad automobilky, že by bola ohrozená kvartálna odmena 75 eur," povedal na stretnutí s novinármi Machyna. Poďakoval OZ KOVO PCAS Trnava za dobrú prácu v prospech takmer 3400 zamestnancov automobilky. „Štrajk nie je cieľ, štrajk je prostriedok,“ dodal Machyna. Minárech dodal, že dohoda sa týka aj ďalších kapitol kolektívnej zmluvy, ako konto pracovného času či zlepšenie sociálnych vzťahov.

Výsledok rokovaní oznámili odborári a vedenie najskôr zamestnancom idúcim z rannej zmeny, po nich tým, ktorí išli na popoludňajšiu, a potom prídu na rad zamestnanci nočnej zmeny.

Aj generálny riaditeľ Girardon označil dohodu o dodatku ku kolektívnej zmluve ako inteligentný kompromis berúci do úvahy budúcnosť i konkurencieschopnosť závodu. PSA Peugeot Citroën Slovakia sa pripravuje na uvedenie nového modelu už v roku 2016, v blízkej dobe prijme do kmeňového stavu 200 agentúrnych zamestnancov na dobu neurčitú a 100 na dobu určitú.

O kolektívnej zmluve na rok 2015 začali odborári v automobilke rokovať v januári tohto roku, mzdy prišli na rad vo februári. V polovici apríla vstúpil do rokovaní sprostredkovateľ z ministerstva práce, k dohode však nedošlo. Štrajkovú pohotovosť vyhlásili 22. mája, 19. júna sa konalo v centre Trnavy protestné zhromaždenie pracovníkov PSA Peugeot Citroën Slovakia. V utorok 23. júna oznámili v zmysle zákona štrajk od 29. júna. K dohode prišlo dnes napoludnie.