Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trnavský kraj

V ŽOS sa na Vianoce pripravujú s medovníčkami a vianočnými oblátkami

Ilusračné foto Foto: TASR/AP

Od Mikuláša sa v klube striedali študenti a žiaci dunajskostredských škôl.

Dunajská Streda 20. decembra (TASR) - S medovníčkami a vianočnými oblátkami sa pripravili aj v tomto roku na Vianoce tvorivé dielne Žitnoostrovského osvetové strediska (ŽOS). Od Mikuláša sa v klube striedali študenti a žiaci dunajskostredských škôl. Najskôr zdobili kuchári medovníčky zo Súkromnej spojenej školy na Neratovickom námestí. Ich zručnosť prekvapila aj samotných učiteľov. Potom nasledovalo pečenie pravých vianočných oblátok, uviedla pre TASR riaditeľka ŽOS Jana Svetlovská.

Ako povedala, táto činnosť upútala každého, veľkých i malých. „Hlavne fakt, že napečené sa hneď aj koštuje s veľkou chuťou. Neskôr žiaci zo Základnej spojenej školy a Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským Zoltána Kodálya mali možnosť výberu. Nielenže piekli oblátky, zdobili medovníčky, ale si mohli vyrobiť aj darček pre rodičov či súrodencov a po vyčerpaní tvorivých aktivít si oddýchli vo filmovom klube ŽOS pri ľudových rozprávkach v materinskom jazyku,“ priblížila riaditeľka.

Podľa jej ďalších slov aj tento rok otvorili osvetári prezentačný stánok v Dunajskej Strede pod názvom Stánok dobrej nádeje. Na jeho pulte vystavili ručné práce, ale aj malé umelecké dielka z prác klientov domovov sociálnych ústavov. „Za pultom sa po celý deň s dohľadom svojich pedagógov či rodičov osvedčili aj samotní tvorcovia – ľudia so zdravotným a mentálnym postihnutím. Je to pre nich výnimočná možnosť dokázať svoju šikovnosť a komunikovať s ľuďmi na verejnosti. Za pultom sa striedali zástupcovia z Domu sociálnych služieb Horný Bar, Veľkého Medera a Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím z Dunajskej Stredy. Ako prezradili vedúcej projektu Ingrid Molnárovej (ŽOS), stánok zaznamenal tento rok nebývalý úspech, všetok tovar sa minul. Zruční majstri si môžu nakúpiť nový materiál a už dnes rozmýšľať nad tým, čím by zákazníkov nabudúce prekvapili.