Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Danke Pekarovičovej maľujúcej nohami pripravili výstavu vo Vrbovom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Veselský

Prvé nesmelé kroky k maľovaniu nohami podnikla ako deväťročná, neskôr sa zdokonaľovala aj vďaka pochopeniu a podpore rodičov v Základnej umeleckej škole v Piešťanoch.

Vrbové 27. apríla (TASR) – Mesto Vrbové pripravilo v Dome kultúry výstavu prác Danky Pekarovičovej. Štyridsaťročná Vrbovčanka patrí k výtvarným umelcom, ktorí maľujú nohami. O šancu maľovať rukami ju pripravila detská mozgová obrna.

"Danka vystavovala kade-tade, po celom Slovensku, v Maďarsku, Česku i Lichtenštajnsku, ale vo Vrbovom naposledy pred sedemnástimi rokmi, tak sme to chceli napraviť," povedal pre TASR viceprimátor mesta Štefan Kubík. Na výstave, ktorá potrvá do 13. mája, možno vidieť jej skoršie práce i súčasnú tvorbu. "Prezentujú, ako sa jej technika vyvíjala, ako umelecky rastie," uviedol Kubík. Posledné obrazy sú veľkoformátové, jej akvarely i oleje zobrazujú predovšetkým prírodu. Rada maľuje okolie Vrbového, tvorí kvetinové zátišia aj biblické príbehy či portréty.

Danka Pekarovičová je súčasťou tímu Nakladateľstva umelcov maľujúcich ústami a nohami i medzinárodnej asociácie týchto umelcov. Prvé nesmelé kroky k maľovaniu nohami podnikla ako deväťročná, neskôr sa zdokonaľovala aj vďaka pochopeniu a podpore rodičov v Základnej umeleckej škole v Piešťanoch. Odtiaľ za ňou dochádzala, ako uviedol Kubík, učiteľka Jana Rojíková, teraz ju vedie pedagogička Miriam Mikušecová.
"Dankine kresby sú charakteristické štruktúrovou linkou, ktorá je jedinečná a v jej prípade originálna, v každom prípade sa nedá prehliadnuť. Vytvára ňou grafické čiernobiele diela, ktoré v sebe skrývajú zvláštnu, tajomnú jemnosť. Danka začala pri tvorbe používať aj nové pomôcky ako malý maliarsky valček alebo špachtličku. Pomôcky učiteľka obdivuhodne prispôsobila jej maľovaniu nohami," dodal Kubík, ktorý výstavu inicioval.