Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Záhorácky maratón križuje železnicu, vlaky by meškať nemali

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vzhľadom na vykonané preventívno-bezpečnostné opatrenia by v žiadnom prípade nemalo dôjsť k porušeniu predpisov a vážnemu ohrozeniu bezpečnosti železničnej dopravy, ako aj samotných bežcov.

Bratislava 10. júna (TASR) - Sobotňajší (13.6.) Záhorácky maratón a polmaratón bude križovať aj železničnú trať. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) sa preto na organizovaní 27. ročníka Záhoráckeho maratónu a 12. ročníka polmaratónu podieľajú a zabezpečujú plynulý prechod pretekárov cez dve železničné priecestia.

Prvé je v železničnej stanici Senica, v železničnom kilometri 44,338 (JIČ SP 0482), ide o priecestie zabezpečené svetelnou signalizáciou bez závor. Druhé priecestie, cez ktoré budú bežci prechádzať, je zabezpečené výstražnou svetelnou a zvukovou signalizáciou so závorami a nachádza sa v železničnom kilometri 57,682 (JIČ SP 1806), medzi výhybňou Šajdíkove Humence a železničnou stanicou Šaštín-Stráže.

Vzhľadom na vykonané preventívno-bezpečnostné opatrenia by v žiadnom prípade nemalo dôjsť k porušeniu predpisov a vážnemu ohrozeniu bezpečnosti železničnej dopravy, ako aj samotných bežcov. V súvislosti s tým, že bežci budú križovať aj železničnú trať, požiadalo mesto Senica ako organizátor Záhoráckeho maratónu ŽSR o spoluprácu a skoordinovanie plynulého prejazdu cez uvedené železničné priecestia. ŽSR prijmú opatrenia v železničnej doprave tak, aby cyklisti mohli kontinuálne prejsť.

"Pre ŽSR, ako správcu železničnej infraštruktúry, to nie je jednoduchá úloha, keďže musia dohliadať nielen na bezpečný priebeh bežcov cez železničné priecestia, ale najmä na plynulý a bezpečný priebeh železničnej dopravy. Nanešťastie, v mnohých prípadoch sa takéto podujatia nedajú vypočítať na sekundu, preto je veľmi dôležitá komunikácia medzi organizátorom a pracovníkmi ŽSR, ktorá je vopred presne dohodnutá a jednotliví účastníci musia striktne dodržiavať stanovené podmienky," uviedla hovorkyňa železníc Martina Pavlíková.

Organizátor akcie, resp. konkrétna zodpovedná osoba, určená organizátorom, má povinnosť ohlásiť sa príslušnému výpravcovi minimálne 15 minút pred štartom pretekov, následne dá výpravca organizátorovi súhlas na štart maratónu podľa propozícií. V prípade meškania dotknutých vlakov dohodne s organizátorom posun štartu. "V prípade absencie tohto hlásenia ŽSR nezodpovedajú za bezpečný a plynulý prejazd účastníkov pretekov. Organizátor akcie je taktiež povinný vyrozumievať pretekárov o opatrnom prechode cez priecestie," zdôraznila hovorkyňa.

Podľa časového harmonogramu pretekov sa nepredpokladá zdržanie osobných vlakov. "Ak by však k meškaniu vlakov osobnej dopravy z dôvodu konania pretekov došlo, cestujúcich informujeme staničným rozhlasom a prostredníctvom personálu vlakov osobnej dopravy o dôvode zdržania," dodala Pavlíková.