Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útulkovo

Na austrálskej pláži uviazlo 160 guľohlavcov, z nich 26 už uhynulo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do zátoky vyslali expertný tím zahŕňajúci aj morských biológov či veterinárov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Sydney 25. apríla (TASR) - Vyše 100 guľohlavcov (delfínov z rodu Globicephala) uviazlo na austrálskej pláži. Zachrániť sa ich pokúšajú morskí biológovia, narastajú však obavy, že zvieratá budú musieť utratiť, uvádza TASR podľa správy agentúry AFP.

V zátoke Toby's Inlet, ktorá sa nachádza asi tri hodiny jazdy južne od mesta Perth, metropole štátu Západná Austrália, uviazlo vo štvrtok ráno až do 160 guľatohlavcov. Podľa miestneho úradu, ktorý sa zaoberá správou parkov a divokej prírody, už uhynulo prinajmenšom 26 z týchto morských cicavcov.

Do zátoky vyslali expertný tím zahŕňajúci aj morských biológov či veterinárov. Guľatohlavce sa budú snažiť dostať z pláže nazad do oceánu. Úrady však upozornili, že obvykle sa takéto scenáre končia utratením zvierat, čo označili za zvyčajne "najhumánnejšie" riešenie. Zároveň však vyjadrili nádej na ich záchranu.

Hromadné uviaznutia guľatohlavcov nie sú na plážach v Austrálii či na Novom Zélande ničím výnimočným. V roku 2022 zahynulo približne 500 týchto morských cicavcov, ktoré uviazli na pobreží odľahlých novozélandských Chathamských ostrovov.

Vedci zatiaľ celkom nerozumejú tomu, prečo dochádza k takýmto udalostiam. Niektorí si myslia, že húfy guľohlavcov zídu zo svojej bežnej trasy po tom, ako si nájdu potravu príliš blízko pri pobreží. Zároveň ide o veľmi spoločenské cicavce, takže je možné, že ak niektoré z nich zablúdia, ďalšie ich nasledujú.