Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Poškodenie stĺpa si vynútilo uzavretie hlavného vstupu do Pompejí

Na archívnej snímke z 14. mája 2014 brána vedie turistov od chúlostivých miest v ruinách Pompejí. Foto: TASR/AP

V posledných rokoch sa v Pompejach zrútili časti niektorých múrov a budov, čo upriamilo pozornosť médií na zlý stav unikátnej antickej pamiatky zapísanej v zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Miláno 23. januára (TASR) - Správa Pompejí dočasne uzavrela hlavný vstup do tohto pamiatkového areálu na juhu Talianska. Stalo sa tak po tom, ako sa zrútila časť oporného stĺpa nachádzajúceho sa neďaleko vstupnej brány, oznámila dnes agentúra AP.

Poškodený stĺp, z ktorého odpadol kameň, je súčasťou takzvaného Romulovho a Rémovho domu, ktorý po incidente uzavreli pre verejnosť. V rámci preventívnych opatrení prechodne zneprístupnili aj neďalekú vstupnú bránu Porta Marina. Prichádzajúci turisti boli presmerovaní do najbližšieho vstupu Piazza Esedra.

Pompeje boli zničené v roku 79 n.l. pri erupcii sopky Vezuv, ktorá ich pokryla šesťmetrovou vrstvou vulkanického popola. Pozostatky mesta každoročne navštívi viac ako 2,4 milióna turistov.

V posledných rokoch sa v Pompejach zrútili časti niektorých múrov a budov, čo upriamilo pozornosť médií na zlý stav unikátnej antickej pamiatky zapísanej v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Na nedostatočnú údržbu a investície do opráv pompejských pamiatok už roky poukazuje odborná aj laická verejnosť.