Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Petro Porošenko zablahoželal Čaputovej k zvoleniu za prezidentku

Na snímke Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine sa v nedeľu taktiež konajú prezidentské voľby.

Kyjev 31. marca (TASR) - Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky zablahoželal v nedeľu aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Prostredníctvom sociálnej siete Twitter Porošenko napísal: "Srdečne blahoželám novozvolenej prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej. Želám vám veľa úspechov pri službe Slovensku za prosperitu národa. Som presvedčený o ďalšom posilňovaní bilaterálnych vzťahov medzi našimi dvoma krajinami."

Na Ukrajine sa v nedeľu konajú prezidentské voľby. Právo odovzdať hlas niektorému z 39 kandidátov má približne 30 miliónov Ukrajincov. Očakáva sa, že nikto z kandidátov nezíska podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší sa tak zrejme stretnú v druhom kole volieb, naplánovanom na 21. apríla.

Hlavným favoritom prezidentských volieb je podľa prieskumov komik Volodymyr Zelenskyj. Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS), zverejneného vo štvrtok, chce Zelenskému dať svoj hlas 20,9 percenta respondentov. Úradujúceho prezidenta Petra Porošenka mieni podporiť 13,7 percenta a bývalú premiérku Juliju Tymošenkovú 9,7 percenta opýtaných.