Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Chodec Matej Tóth absolvuje svoj prvý štart v tejto sezóne až na MS

Slovenský chodec Matej Tóth. Foto: TASR/AP

Ostrú prípravu na blížiaci sa svetový šampionát v katarskej Dauhe (28. septembra – 6. októbra) má naplánovanú v júli.

Banská Bystrica 13. júna (TASR) – Olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth začal po zranení stehenného svalu s ľahkým tréningom v domácich podmienkach v Banskej Bystrici. Ostrú prípravu na blížiaci sa svetový šampionát v katarskej Dauhe (28. septembra – 6. októbra) má naplánovanú v júli.

Tóth už nepociťuje žiadne zdravotné problémy. "Momentálne som v štádiu prípravy na ostrú prípravu, ktorá sa začne začiatkom prázdnin. Potrebujem teraz hlavne, aby nohy spevneli, pohyb bol ľahší a dostal som sa do správneho rytmu, aby som na začiatku sústredenia mohol nabehnúť do stanoveného plánu. Prvý júlový týždeň ideme na úvodné sústredenie k moru do Chorvátska. Následne absolvujeme prípravu vo Vysokých Tatrách, potom cestujeme do talianskeho strediska Livigno a tam by som mal byť už v plnej forme," uviedol Tóth na štvrtkovej tlačovej konferencii v jazykovej škole Helen Doron v Banskej Bystrici, kde je ambasádor metódy výučby angličtiny pre deti.

Štart na majstrovstvách sveta môže byť prvý a zároveň aj posledný súťažný, ktorý chodec banskobystrickej Dukly absolvuje v tomto roku. "Je to viac ako pravdepodobné. Do majstrovstiev sveta nepôjdem žiadny štart, najbližšie sa predstavím až v Dauhe. Po návrate, ak budem zdravý, možno z pasie si ešte zasúťažím," prezradil Tóth, ktorý verí, že sa adekvátne nachystá na tento svetový šampionát: "Vieme, čo treba odrobiť tých desať týždňov pred štartom. Nerád by som išiel do Kataru nepripravený. Ak však absolvujem stanovenú prípravu, ktorú som absolvoval aj pred olympiádou, predchádzajúcimi majstrovstvami sveta či ďalšími veľkými podujatiami, tak viem, že sa dobre pripravím a môžem ísť s čistým svedomím na štartovú čiaru. Spolu s fyzioterapeutmi a lekármi robíme všetko, aby moje telo bolo pripravené na najtvrdšiu záťaž."