Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Šéfa ruskej atletiky a ďalších funkcionárov suspendovali

Danil Lysenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruskí funkcionári sa údajne pokúsili ospravedlniť Lysenka správou z falošnej kliniky, podľa ktorej opomenul svoju povinnosť, pretože bol príliš chorý.

Monaco 21. novembra (TASR) - Jednotka pre integritu atletiky (AIU) suspendovala prezidenta Ruskej atletickej federácie Dmitrija Šľachtina pre porušenie antidopingových pravidiel a podozrenie z bránenia vo vyšetrovaní dopingovej kauzy. Zákaz činnosti dostali aj ďalší ruskí činovníci.

Šľachtin a šesť ďalších ľudí je zapletených do kauzy výškara Danila Lysenka. Ten ešte v roku 2017 neoznámil antidopingovým komisárom svoj aktuálny pobyt, za čo má od vlaňajšieho augusta pozastavenú činnosť. Ruskí funkcionári sa údajne pokúsili ospravedlniť Lysenka správou z falošnej kliniky, podľa ktorej opomenul svoju povinnosť, pretože bol príliš chorý. Okrem Lysenka má aktuálne zastavenú činnosť aj jeho kouč, informovala agentúra AP.

"Samozrejme, že dočasne opustím svoj post a budem svoje meno brániť aj súdnou cestou," reagoval na suspendáciu Šľachtin pre agentúru TASS. "Počkajme si na zasadnutie prezídia nášho zväzu, ktoré sa uskutoční v čo najkratšom čase a tam vyriešime všetky veci, vrátane voľby nového dočasného prezidenta."

V súvislosti s prípadom dostal provizórny dištanc aj výkonný riaditeľ Ruskej atletickej federácie Alexander Parkin. "Dokumenty k nám dorazili len vo štvrtok. V súčasnosti naši právnici skúmajú všetky okolnosti prípadu a taktiež vznesené obvinenia. Suspendácia je zatiaľ len provizórna, vyšetrovanie pokračuje a preto nemôžeme poskytnúť ďalšie detaily," povedala hovorkyňa ruského zväzu Natalia Jucharevová.