Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Tóth bude obhajovať olympijské zlato 7. augusta 2020

Na archívnej snímke slovenský chodec Matej Tóth pózuje so zlatou medailou počas slávnostného ceremoniálu na letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro 19. augusta 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

MOV, Svetová atletika a organizačný výbor OH 2020 v Tokiu sa dohodli, že maratón a chodecké súťaže presunuté z Tokia sa uskutočnia v Odori parku s rozlohou 7,8 hektára v centre Sappora.

Sapporo 4. decembra (TASR) - Slovák Matej Tóth bude obhajovať olympijské zlato z Ria v chôdzi na 50 km v piatok 7. augusta 2020. Olympijská súťaž v Sappore odštartuje o 5.30 miestneho času, na Slovensku vo štvrtok 6. augusta o 21.30 SELČ. Informoval o tom Slovenský atletický zväz (SAZ) na svojej facebookovej stránke.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV), Svetová atletika a organizačný výbor OH 2020 v Tokiu sa dohodli, že maratón a chodecké súťaže presunuté z Tokia sa uskutočnia v Odori parku s rozlohou 7,8 hektára v centre Sappora. V ňom vzniknú jedno a dvojkilometrový okruh pre chodecké súťaže a 20-kilometrový pre prvú časť maratónu. O druhej sa ešte bude diskutovať, konečný verdikt by mal padnúť ešte v decembri.

MOV už na začiatku novembra potvrdil, že maratónske a chodecké súťaže na budúcoročných OH sa uskutočnia v Sappore namiesto Tokia. Preteky vytrvalcov umiestnili do Sappora na ostrova Hokkaido na severe krajiny pre obavy z vysokých teplôt a vlhkosti vzduchu. Išlo aj o reakciu na atletické MS v katarskej Dauhe, kde nedokončili chôdzu na 50 kilometrov Slováci Matej Tóth ani Mária Katerinka Czaková. Sapporo hostilo v roku 1972 zimné olympijské hry.

MOV, Svetová atletika a OV OH 2020 zverejnili v stredu termíny a časy štartov jednotlivých súťaží. Nové termíny by mali uľahčiť cestovanie a prípravu športovcov na súťaže. "Zdravie športovcov a kvalitné podmienky sú vždy na prvom mieste. Rozhodnutie premiestniť maratón a chodecké súťaže do Sappora ukazuje, ako veľmi nám na tom záleží," uviedla pre agentúru AFP predsedníčka komisie športovcov MOV Kirsty Coventryová.


Olympijské súťaže v Sappore sa uskutočnia v závere hier v štyroch za sebou idúcich dňoch:

štvrtok 6. augusta
16.30 - 20 km chôdza muži

piatok 7. augusta
5.30 - 50 km chôdza muži
16.30 - 20 km chôdza ženy

sobota 8. augusta
7.00 - maratón ženy

nedeľa 9. augusta
7.00 - maratón muži

/miestny čas, na Slovensku je o 8 hodín menej/