Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Zomrel najstarší americký olympijský šampión Harrison Dillard

Na archívnej snímke z 16. novembra 2013 Američan Harrison Dillard drží ocenenie Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorá ho uviedla do siene slávy v Monaku. Americký olympijský víťaz v šprinte na 100 m a cez prekážky na 110 m Harrison Dillard zomrel v piatok 15. novembra 2019 vo veku 96 rokov. Foto: TASR/AP

Dillard sa preslávil ako jediný športovec v histórii, ktorý pod piatimi kruhmi triumfoval v šprinte i prekážkach.

Cleveland 16. novembra (TASR) - Americký olympijský víťaz v šprinte na 100 m a cez prekážky na 110 m Harrison Dillard zomrel v piatok vo veku 96 rokov. Podľa agentúry AP podľahol rakovine žalúdka. Bol najstarším žijúcim olympijským víťazom z USA.

Dillard sa preslávil ako jediný športovec v histórii, ktorý pod piatimi kruhmi triumfoval v šprinte i prekážkach. Celkovo získal štyri zlaté medaily. Na OH 1948 v Londýne sa tešil v šprinte a štafete 4x100 m, o štyri rok neskôr v Helsinkách zvíťazil cez prekážky a opäť v štafete. "Je to strata pre celé ľudstvo. Bol vzorom pre nás všetkých, ako žiť, bol skutočný šampión," povedal o ňom jeho priateľ Ted Theodore.

Počas druhej svetovej vojny slúžil ako ostreľovač v poslednej čisto černošskej jednotke americkej armády, tzv. Buffalo Soldiers v rámci 92. pechotnej divízie. V roku 1974 ho uviedli do atletickej Siene slávy, o deväť rokov neskôr aj do olympijskej.