Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

AFP: Izraelské jednotky obkľúčili Násirovu nemocnicu v Gaze

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa palestínskych úradov sa vo vnútri Násirovej nemocnice stále nachádzajú tisíce vysídlených osôb, ktoré nemajú dostatok pitnej vody, jedla, či dojčenskej výživy a ich životy sú v ohrození.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Gaza 26. marca (TASR) - Izraelské sily vrátane desiatok tankov a obrnených vozidiel v utorok obkľúčili Násirovu nemocnicu v južnej časti Pásma Gazy, do ktorej sa podľa miestnych úradov uchýlili tisíce vysídlených ľudí v dôsledku prebiehajúcich bojov. S odvolaním sa na svedkov o tom informuje agentúra AFP.

Nemocnica sa nachádza v meste Chán Júnis. Svedkovia v tomto zdravotníckom komplexe podľa svojich slov počuli výstrely, ale izraelské jednotky zatiaľ nepodnikli žiadnu raziu.

Hamasom kontrolované ministerstvo zdravotníctva zase tvrdilo, že izraelské sily "strieľali, odpaľovali granáty a (uskutočňovali) násilné razie v okolí (nemocnice) v rámci príprav na jej prepadnutie".

Podľa palestínskych úradov sa vo vnútri Násirovej nemocnice stále nachádzajú tisíce vysídlených osôb, ktoré nemajú dostatok pitnej vody, jedla, či dojčenskej výživy a ich životy sú v ohrození.

Izraelská armáda sa k situácii bezprostredne nevyjadrila, uviedla AFP.

Za posledných deväť dní sa izraelské sily podieľali na intenzívnych bojoch v okolí a vnútri nemocnice Šifá v meste Gaza. Ide o najväčší zdravotnícky komplex v palestínskej enkláve, ktorý podľa Izraela využívali vysokopostavení členovia radikálneho hnutia. Vojaci tam za ten čas podľa vyhlásení izraelskej armády zabili 170 militantov a zadržali stovky ďalších.

Izrael obviňuje Hamas, že zneužíva objekty civilnej infraštruktúry - napríklad nemocnice a školy - ako svoje ústredia alebo sklady zbraní. Hamas popiera, že by využíval nemocnice na vojenské účely.