Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Alžírčania si volia nového prezidenta

Fotografie kandidátov na post alžírskej hlavy štátu sú pred volebnou miestnosťou v Marseille 12. decembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

O prezidentský úrad sa uchádzajú: Bývalí premiéri Alí bin Filís a Abdal Madžíd Tabbún, ktorí viedli vlády za Buteflikovej éry, ako aj dvaja exministri a predseda menšej politickej strany.

Alžír 12. decembra (TASR) - Hlasovanie v prezidentských voľbách sa začalo vo štvrtok v Alžírsku, kde občania volia nástupcu dlhoročnej hlavy štátu Abdala Azíza Butefliku. Buteflika bol nútený odstúpiť v apríli po sérii protestov.

Volebné miestnosti sú otvorené od 08.00 h do 19.00 h SEČ. Výsledky majú byť známe v piatok, uviedla agentúra AFP.

O prezidentský úrad sa uchádza päť kandidátov — bývalí premiéri Alí bin Filís a Abdal Madžíd Tabbún, ktorí viedli vlády za Buteflikovej éry, ako aj dvaja exministri a predseda menšej politickej strany.

Ktorýkoľvek z nich však bude mať podľa AFP v prípade víťazstva ťažkosti s prijatím u voličov, keďže veľa Alžírčanov ich považuje za predstaviteľov mocenského aparátu, ktorý je pri moci drží od 60. rokov.

Volebná účasť má byť podľa AFP nízka a demonštranti ešte v stredu žiadali štátne orgány, aby voľby zrušili.

Na jednom z transparentov, ktoré niesli demonštranti, bolo napísané "Ako môžeme veriť tým, ktorí zradili krajinu a pomohli Buteflikovi?". Mnohí účastníci protestov boli zatknutí, ďalší utrpeli zrania v zrážkach s bezpečnostnými zložkami.

Protivládne zhromaždenia sa v Alžírsku konajú od polovice februára. Demonštranti tvrdia, že cieľom volieb je udržať pri moci politickú elitu prepojenú s Buteflikom. Ten bol v apríli pod tlakom masových protestov a armády nútený odstúpiť. Buteflika, ktorý bol pri moci od roku 1999, ešte vo februári vyhlásil, že sa bude uchádzať o zvolenie aj na svoje piate funkčné obdobie.

Výtržníci počas prezidentských volieb ničili volebné urny



Výtržníci vyčíňali počas štvrtkových prezidentských volieb v Alžírsku v dvoch volebných miestnostiach v regióne Kabýlia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojších obyvateľov.

V Kabýlii, kde je odpor voči súčasnému vláde obzvlášť silný, žije najmä etnická menšina Berberov. Výtržníci v jej hlavnom meste Bidžája poškodili volebné urny a zničená bola aj časť hlasovacích lístkov, uviedol pre AFP jeden z miestnych obyvateľov, ktorý bol svedkom incidentu.

V metropole Alžír zasa polícia rozohnala desiatky demonštrantov, ktorí chceli protestovať proti prebiehajúcim voľbám hlavy štátu a označovali ich za "frašku".

V Alžírsku si občania volia nástupcu dlhoročnej hlavy štátu Abdala Azíza Butefliku. Veľa Alžírčanov však podľa AFP všetkých piatich kandidátov považuje za predstaviteľov mocenského aparátu, ktorý je pri moci drží od 60. rokov.