Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americkí senátori požiadali Trumpa, aby prešetril princa bin Salmána

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump v utorok povedal, že vražda Chášukdžího nebude mať vplyv na vzťahy Washingtonu s Rijádom - a to ani v prípade, keby sa zistilo, že bol za ňu zodpovedný princ bin Salmán.

Washington 21. novembra (TASR) - Lídri výboru pre zahraničné vzťahy Senátu Spojených štátov požiadali v utorok administratívu prezidenta Donalda Trumpa, aby preskúmala, či saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán je zodpovedný za októbrovú vraždu novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom v noci na stredu agentúra Reuters.

Republikánsky senátor Bob Corker a demokratický senátor Bob Menendez poslali Trumpovi list, ktorým aktivovali tzv. Magnitského zákon, ktorý umožňuje americkej administratíve rozhodovať, či sú osoby z iných krajín zodpovedné za vážne porušovanie ľudských práv kdekoľvek vo svete.

Obaja senátori uviedli, že odpoveď očakávajú do 120 dní, píše agentúra DPA.

Trump v utorok povedal, že brutálna vražda Chášukdžího spáchaná saudskoarabskými agentmi nebude mať vplyv na vzťahy Washingtonu s Rijádom - a to ani v prípade, keby sa zistilo, že bol za ňu zodpovedný princ bin Salmán.

"Je celkom dobre možné, že korunný princ mohol vedieť o tejto tragickej udalosti - možnože vedel, a možnože nie!" uviedol Trump v písomnom vyhlásení. "Možno nikdy nebudeme poznať všetky fakty týkajúce sa vraždy pána Džamála Chášukdžího. Každopádne máme so Saudskoarabským kráľovstvom určité vzťahy," konštatoval Trump.

Chášukdží, kritik korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule.

Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený. V súvislosti s vraždou dosiaľ Rijád obvinil 11 osôb a ďalšie vyšetruje.