Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Anglikánska cirkev vysvätila prvú černošskú biskupku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rodená Jamajčanka Rose Hudsonová-Wilkinová bola vysvätená za novú biskupku mesta Dover. Spolu s ňou bola vysvätená aj Olivia Grahamová, ktorá bude biskupkou v meste Reading.

Londýn 19. novembra (TASR) - Britská anglikánska cirkev v utorok v londýnskej Katedrále sv. Pavla vysvätila svoju prvú černošskú biskupku, informovala agentúra DPA.

Rodená Jamajčanka Rose Hudsonová-Wilkinová bola vysvätená za novú biskupku mesta Dover. Spolu s ňou bola vysvätená aj Olivia Grahamová, ktorá bude biskupkou v meste Reading, napísal na svojej webovej stránke denník The Guardian.

Hudsonová-Wilkinová doteraz zastávala funkciu kaplánky predsedu Dolnej snemovne britského parlamentu. Tento kaplán vedie každodenné modlitby v snemovni a celebruje sväté omše vo Westminsterskom paláci, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke britského parlamentu.

Hudsonová-Wilkinová takisto koncelebrovala omšu počas minuloročnej svadby britského princa Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou.

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby o novej biskupke povedal, že "je jedným z najvplyvnejších a najefektívnejších duchovných" vo svojej funkcii. O Hudsonovej-Wilkinovej sa pozitívne vyjadril aj bývalý predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow, ktorý z funkcie odstúpil 31. októbra.

Oficiálny slávnosný akt, na ktorom bude Hudsonová-Wilkinová uvedená do funkcie biskupa mesta Dover, sa uskutoční 30. novembra v Canterbury.