Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Belgicko repatriovalo dve deti džihádistu, ktorý padol v boji

Záver z videa Islamského štátu Foto: heavy.com

Celkovo od roku 2017 Belgicko repatriovalo 11 detí zahraničných bojovníkov. Všetky sa v čase ich repatriácie nachádzali na území Turecka, čo belgickým úradom uľahčilo komunikáciu a právne konanie.

Brusel 4. februára (TASR) - Belgické ministerstvo zahraničných vecí v pondelok potvrdilo prevezenie dvoch dievčatiek vo veku dvoch a štyroch rokov z Turecka, kde sa ocitli po smrti svojho otca, belgického džihádistu, ktorý padol v Sýrii ako bojovník teroristickej skupiny Islamský štát (IS).

Lietadlo nesúce obe deti pristálo na letisko v Liége. Obe dievčatká sa narodili na území Sýrie. Ich otec, ktorý odišiel z Belgicka, aby sa pridal k džihádistom, padol v boji v marci 2016, následne ich matku - po nelegálnom prekročení hranice v januári 2018 - uväznili turecké úrady. Manželka bývalého džihádistu Amina Ghezzalová bola odsúdená na desať rokov väzenia za terorizmus, deti sa podarilo v Turecku dostať do opatery príbuzných.

Televízna stanica RTBF pripomenula, že repatriácia dievčat je šťastným koncom úsilia ich babky (po matke) Rachmy Ayadovej, čomu pomohlo aj rozhodnutie federálnej vlády z decembra 2017 napomáhať návratu do krajiny deťom zahraničných bojovníkov (zo Sýrie a Iraku) vo veku do desať rokov. Dievčatá nemali rodné listy ani nijaké iné doklady totožnosti, boli preto považované za osoby bez štátnej príslušnosti. Aby mohli získať belgickú štátnu príslušnosť, ich babka musela súdnou cestou dokázať príbuzenský vzťah pomocou vzoriek DNA a rovnako musela oficiálne požiadať o ich repatriáciu.

Dievčatá boli po príchode na letisko zverené do opatery príslušným štátnym orgánom a súd pre mladistvých musí rozhodnúť, či zostanú so svojou babkou, alebo budú umiestnené v pestúnskej starostlivosti, avšak so zaručením kontaktov s príbuznými.

Podľa údajov belgického Úradu pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) sa v iracko-sýrskej zóne ešte stále nachádza okolo 160 detí belgických občanov. Niektoré z nich sú v utečeneckých táboroch, pobyt ďalších nie je známy, avšak 80 percent majú menej ako šesť rokov a nemajú žiadne doklady potvrdzujúce ich totožnosť. Ak ich rodiny zvažujú ich repatriáciu do Belgicka, musia rovnako preukázať blízky príbuzenský vzťah, napríklad pomocou testu DNA.

Celkovo od roku 2017 Belgicko repatriovalo 11 detí zahraničných bojovníkov. Všetky sa v čase ich repatriácie nachádzali na území Turecka, čo belgickým úradom uľahčilo komunikáciu a právne konanie.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)