Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Tvrdenia Kremľa o útoku pri Moskve sú šírené nezmysly

Na snímke ľudia pokladajú kvety a hračky k plotu pred budovu koncertnej sály Crocus City Hall v západnej časti Moskvy v sobotu 23. marca 2024. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

Washington 28. marca (TASR) – Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie "nezmyslov". Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Výroky ruských predstaviteľov ostro odsúdil hovorca Rady USA pre národnú bezpečnosť John Kirby, podľa ktorého ide o "nezmyselnú propagandu" Kremľa.

Útok v koncertnej sále vo veľkom nákupnom a zábavnom centre Crocus City na severozápadnom predmestí Moskvy z piatka večera si vyžiadal najmenej 140 obetí na životoch. Viacerí ozbrojení muži spustili paľbu z automatických pušiek do tisícov návštevníkov koncertu a budovu aj podpálili.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). Západné tajné služby a bezpečnostní experti považujú jej vyhlásenia za dôveryhodné, kým Moskva naznačuje spojenie s Ukrajinou.