Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bolívia: Opozičný líder Mesa vyzval prezidenta Moralesa na odstúpenie

Evo Morales, foto z archívu Foto: TASR/AP

Ak si zachoval aspoň štipku vlastenectva, mal by odstúpiť, tvrdí Mesa.

La Paz 10. novembra (TASR) - Bolívijský opozičný kandidát, exprezident Carlos Mesa, vyzval v nedeľu prezidenta Eva Moralesa na odstúpenie. Urobil tak po tom, čo Organizácia amerických štátov (OAŠ) v kritickej správe po audite konštatovala mnoho vážnych nezrovnalostí pri hlasovaní v bolívijských prezidentských voľbách z 20. októbra. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Ak si zachoval aspoň štipku vlastenectva, mal by odstúpiť," povedal hlavný opozičný kandidát Mesa, ktorý sa v prezidentských voľbách umiestnil ako druhý.

Navyše, opätovné víťazstvo dlhoročného ľavicového lídra krajiny Moralesa vyvolalo v Bolívii rozsiahle niekoľkotýždňové protesty. Vystupňovali sa tento víkend, keď sa k protivládnym demonštrantom v troch mestách pridali aj policajti. Armáda oznámila, že nemá v súvislosti s protestmi v úmysle zasahovať proti ľuďom. Aj opozícia zhodne tvrdí, že pri hlasovaní došlo k podvodom.

Morales, ktorý je v prezidentskom úrade od roku 2006, sa vyhlásil za víťaza už po prvom kole volieb z 20. októbra a nárokoval si na štvrté funkčné obdobie po sebe.

Avšak v nedeľu už skôr oznámil, že vyhlasuje nové prezidentské voľby, pretože rešpektuje audit odborníkov z OAŠ, ktorí zistili vážne nezrovnalosti v priebehu hlasovania, čo spochybňuje čestnosť volieb.

V správe OAŠ, zverejnenej v priebehu dňa sa uvádza, že októbrové voľby by mali byť anulované po tom, ako organizácia pri svojej kontrole zistila "jasné manipulácie" hlasovacieho systému, v dôsledku ktorých nemohla overiť výsledky.