Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bolívijský exprezident Morales ušiel do Mexika, išlo mu vraj o život

Bolívijský exprezident Morales pricestoval do Mexika, dostane tam politický azyl. Foto: TASR/AP

Mexiko sa rozhodlo udeliť Moralesovi po demisii azyl. Kým budem žiť, v politike zostanem, boj pokračuje, povedal Morales po prílete na medzinárodné letisko v mexickom hlavnom meste.

Mexiko 12. novembra (TASR) - Bolívijský exprezident Evo Morales pricestoval v utorok letecky z vlasti do Mexika, kde dostane politický azyl. Bolíviu opustil dva dni po svojom odstúpení z úradu. K demisii ho donútili silnejúce protesty Bolívijčanov proti jeho už štvrtému zvoleniu vo voľbách, poznačených podvodmi a manipuláciou. Prisľúbil, že bude pokračovať vo svojom politickom "boji", kým bude žiť. Mexiko mu podľa jeho slov ponúknutím politického azylu zachránilo život. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

Lietadlo mexických vzdušných síl s ľavicovým lídrom na palube pristálo na medzinárodnom letisku v mexickom hlavnom meste, kde naňho čakal mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard, aby ho privítal.

Mexický šéf diplomacie Marcelo Ebrard (vľavo) a bolívijský exprezident Evo Morales (vpravo) sa vítajú po prílete v Mexiku v utorok 12. novembra 2019.
Foto: TASR/AP


"Kým budem žiť, v politike zostanem, boj pokračuje," povedal Morales po prílete na medzinárodné letisko v mexickom hlavnom meste.

Situáciu v Bolívii po svojom víťazstve v októbrových prezidentských voľbách označil za "prevrat" zo strany opozície. Ľavicový líder na brífingu povedal, že o azyl požiadal preto, lebo mu v jeho domovskej krajine išlo o život. Dodal, že spolu s bolívijskou vládou sú vďační mexickému prezidentovi Andrésovi Manuelovi Lópezovi Obradorovi, ktorý mu ponúknutím azylu zachránil život.

Mexiko sa rozhodlo udeliť Moralesovi po demisii azyl. Exprezidentov príchod do Mexika však komplikovala neochota niektorých krajín povoliť jeho lietadlu prelet cez ich vzdušný priestor.

Morales bol od januára 2006 prvým indiánskym prezidentom Bolívie - odstúpil v nedeľu, keď ho na to vyzval aj šéf armády z dôvodu obrovských, čoraz násilnejších protestov ľudí. Tých nahnevali oficiálne výsledky prezidentských volieb z 20. októbra, ktoré Morales podľa svojich slov jednoznačne vyhral.

Násilné protesty, ktoré nasledovali po prezidentských voľbách, si vyžiadali troch mŕtvych a viac ako 380 zranených.