Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Sarajeve sa konal protest proti nadmernému znečisteniu ovzdušia

Demonštranti držia transparenty s nápismi "Čistý vzduch je ľudské právo" a "Každý má právo na čistý vzduch" počas protestu proti znečisteniu ovzdušia v Sarajeve 20. januára 2020. Desiatky demonštrantov, z ktorých niektorí mali na tvárach masky, protestovali proti vysokému znečisteniu ovzdušia v bosnianskej metropole. Posledné merania ukázali, že úrovne škodlivých častíc vo vzduchu niekoľkokrát prekročili bezpečnostné normy Európskej únie. Foto: TASR/AP

K vysokej úrovni znečistenia ovzdušia na Balkáne prispievajú podľa expertov okrem iných faktorov najmä využívanie tepelných elektrární a starých motorových vozidiel.

Sarajevo 20. januára (TASR) - Desiatky ľudí sa v pondelok zišli v Sarajeve, aby protestovali proti nebezpečne vysokej úrovni znečistenia ovzdušia, ktorá už niekoľko týždňov sužuje miestnych obyvateľov. Informovala o tom agentúra AP.

Organizátori podujatia chcú podľa svojich slov zmobilizovať ľudí, aby upriamili pozornosť vlády na znečistené ovzdušie v hlavnom meste. Vysoká úroveň splodín v ovzduší predstavuje pritom podľa agentúry pre Sarajevo, ktoré sa nachádza v hlbokom údolí obklopenom horami, problém už celé desaťročia.

Úroveň znečistenia ovzdušia presahovala v posledných týždňoch v bosnianskom hlavnom meste bezpečnostné normy EÚ až niekoľkonásobne. Miestna vláda prijala ešte minulý týždeň v reakcii na vzniknutú situáciu na niekoľko dní núdzové opatrenia, pričom zakázala používanie vozidiel na dieselový pohon a vyzvala miestnych obyvateľov, aby nekúrili uhlím a drevom.

Šéf vlády kantónu Sarajevo Edin Forto demonštrantom odkázal, že vzniknutú situáciu nie je možné zmeniť za niekoľko mesiacov, pričom zdôraznil, že na riešení problému sa musia podieľať aj samotní obyvatelia mesta.

K vysokej úrovni znečistenia ovzdušia na Balkáne prispievajú podľa expertov okrem iných faktorov najmä využívanie tepelných elektrární a starých motorových vozidiel.

Podľa správy, ktorú minulý rok zverejnil Program OSN pre životné prostredie (UNEP), skracuje vysoká úroveň znečistenia ovzdušia priemernú dĺžku života obyvateľov západného Balkánu až o 1,3 roka.