Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Mayová sa teší, Trump vyjadril spokojnosť s Johnsonovým víťazstvom

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump zablahoželal britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi k víťazstvu v parlamentných voľbách.

Washington 13. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok zablahoželal britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi k víťazstvu v parlamentných voľbách. Zároveň uviedol, že obe krajiny majú teraz voľnú cestu k uzavretiu "masívnej" novej obchodnej dohody. Informovala o tom agentúra AFP.

"Gratulujem Borisovi Johnsonovi k jeho obrovskému VÍŤAZSTVU," napísal Trump na Twitteri.

Americký prezident dodal, že Británia a USA majú teraz voľnú cestu k podpisu novej obchodnej dohody.

"Táto dohoda má potenciál byť oveľa rozsiahlejšia a lukratívnejšia ako akákoľvek dohoda, ktorá by mohla byť uzavretá s EÚ. Boris, oslavuj," konštatoval Trump.

Johnsonova Konzervatívna strana získala po sčítaní hlasov v 645 z 650 volebných obvodov 361 kresiel v britskom parlamente. Labouristická strana podľa týchto výsledkov obsadí 203 kresiel.

Mayovú teší úspeck konzervatívcov



BBývalá britská premiérka Theresa Mayová je presvedčená, že jej nástupcovi Borisovi Johnsonovi sa do konca budúceho roku podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ. Uviedla tiež, že ju veľmi teší úspech konzervatívcov, ktorý dosiahli vo štvrtkových parlamentných voľbách.

Informovala o tom v piatok spravodajská stanica BBC, ktorá dodala, že svoj poslanecký mandát v obvode Maidenhead vo voľbách obhájila aj Mayová. Na otázku, ako sa Johnsonovi podarilo dosiahnuť, že konzervatívci podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov získali v parlamente väčšinu, keď ona vo voľbách v roku 2017 nebola taká úspešná, Mayová odpovedala, že v týchto voľbách mali ľudia jednoznačný výber: rozhodovali, či chcú, aby sa brexit uskutočnil, a vedeli, že ak budú mať konzervatívci väčšinu, brexit uskutočnia.

Tieto voľby boli podľa Mayovej zamerané na zabezpečenie toho, aby Británia mohla prekonať patovú situáciu v parlamente, uskutočniť brexit a "ísť ďalej".

V tejto súvislosti Mayová vyjadrila presvedčenie, že Johnsonovi sa podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ do konca budúceho roka. Vysvetlila, že "v tejto oblasti sa už vykonalo mnoho práce." Uviedla, že ak bude vôľa na oboch stranách, dohodu bude možné dosiahnuť.