Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Johnsonove plány na brexit narazili v Snemovni lordov na prekážku

Na snímke britský premiér Boris Johnson po pravdepodobnom víťazstve svojej Konzervatívnej strany vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách uviedol, že konzervatívci majú teraz "silný nový mandát uskutočniť brexit, zjednotiť krajinu a posunúť ju dopredu". Johnson sa poďakoval svojim voličom po tom, čo obhájil svoj mandát, keď kandidoval za volebný obvod Uxbridge a South Ruislip. Londýn, 13. decembra 2019. Foto: TASR/AP

V dodatku hornej komory sa teda uvádza, že občania EÚ žijúci v Británii musia dostať dokument potvrdzujúci ich právo na pobyt v ostrovnej krajine.

Londýn 20. januára (TASR) - Plány britského premiéra Borisa Johnsona na brexit narazili v pondelok na prekážku, keď horná komora parlamentu nariadila vláde, aby občanom Európskej únie žijúcim v Spojenom kráľovstve dala fyzický dôkaz o tom, že majú právo zostať v ostrovnej krajine aj po jej vystúpení z EÚ. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP.

Nevolená horná komora, Snemovňa lordov, schválila pomerom hlasov 270 k 229 pozmeňujúci dodatok k vládnemu návrhu zákona, ktorý umožňuje Británii odchod z Únie 31. januára a zakotvuje aj podmienky brexitu.

Tento návrh zákona (EU Withdrawal Agreement Bill) bol hladko schválený v Dolnej snemovni britského parlamentu, kde majú Johnsonovi konzervatívci väčšinu, ale v Snemovni lordov má aj odporcov.

Pondelkové hlasovanie v hornej komore zohľadnilo obavy približne 3,6 milióna občanov EÚ a Švajčiarska, ktorí v súčasnosti v Británii žijú.

Spomínaní občania musia zatiaľ požiadať o pobyt po brexite a ak im úrady vyhovejú, dostanú elektronický kód, ktorý predložia každému, kto bude vyžadovať dôkaz o ich štatúte prisťahovalca - napríklad majiteľovi prenajímaného bytu či zamestnancom aerolínií.

V súčasnosti sa občania EÚ iba zaregistrujú online, kde potvrdia svoj "štatút trvalého pobytu", ale nedostanú o tom žiaden fyzický dôkaz.

Liberálnodemokratický člen Snemovne lordov Jonny Oates však argumentoval, že tento postup je "závislý od internetového spojenia, ktorý má svoje slabé stránky, a od pružnosti vládneho IT systému".

"V skutočnom svete je pri trvalom pobyte potrebné vydať fyzický doklad o štatúte prisťahovalca," uviedol Oates svojim kolegom v Snemovni lordov.

V dodatku hornej komory sa teda uvádza, že občania EÚ žijúci v Británii musia dostať dokument potvrdzujúci ich právo na pobyt v ostrovnej krajine.

Oates vysvetlil, že ak občania EÚ nebudú mať nevyvrátiteľný doklad, budú "závažne znevýhodnení" napríklad pri dohadovaní s majiteľmi bytov pri prenájmoch a v ďalších situáciách.

Koordinátor Európskeho parlamentu pre brexit Guy Verhofstadt takisto upozorňoval na obavy z toho, že občania EÚ nemajú fyzický doklad, a zdôraznil, že takýto dokument by im "priniesol istotu".

Členovia Snemovne lordov schválili poskytovanie fyzickej dokumentácie pre občanov EÚ, ale tento pozmeňujúci dodatok musí teraz schváliť aj Dolná snemovňa - hlasovať o ňom bude v stredu 22. januára.

Lordi budú v utorok hlasovať ešte o ďalšom spornom dodatku k návrhu zákona o brexite, ktorý sa týka práva detských prisťahovalcov bez sprievodu dospelého pripojiť sa k príbuzným už žijúcim v Británii.