Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Briti hlasujú v predčasných parlamentných voľbách

Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson a líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn už odovzdali v Londýne svoj hlas.

Londýn 12. decembra (TASR) - Takmer 46 miliónov ľudí je oprávnených hlasovať vo štvrtkových voľbách do 650-člennej Dolnej snemovne britského parlamentu. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h (8.00 h SEČ) do 22.00 h miestneho času (23.00 h SEČ).

Voliť môžu občania, ktorí v deň volieb dosiahnu vek 18 rokov. Výsledky by mali byť známe 13. decembra.

Spojené kráľovstvo je rozdelené na 650 volebných obvodov. Jednotliví kandidáti zastupujú politické strany alebo kandidujú ako nezávislí. V Anglicku sa nachádza 533 volebných obvodov, v Škótsku 59, vo Walese 40 a v Severnom Írsku 18.



Na základe volebného systému relatívnej väčšiny získa v každom obvode kreslo v Dolnej snemovni kandidát s najväčším počtom hlasov.

Premiér Johnson sa podľa agentúry AP snaží vo voľbách získať väčšinu kresiel v britskom parlamente, aby tak mohol presadiť dohodu o brexite. Na tej sa Johnson s EÚ dohodol tesne pred októbrovým zasadnutím Európskej rady. Britský parlament však dohodu neschválil a termín brexitu bol opätovne posunutý z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020. Poslanci 29. októbra schválili premiérov návrh, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii uskutočnia predčasné voľby.

Líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn sľúbil, že ak sa stane premiérom, vyrokuje s EÚ svoju vlastnú dohodu o brexite. Následne chce usporiadať ďalšie referendum, na základe ktorého by Británia mohla zostať čiastočne pripojená k EÚ. Ďalšou z možností je aj úplné zrušenie brexitu.

Konzervatívec Johnson, ktorý podporuje odchod Británie z Európskej únie, sa v poslednej predvolebnej televíznej debate minulý piatok pokúsil vykresliť Corbyna ako človeka bez pevného postoja k brexitu, ktorý by uvrhol Spojené kráľovstvo do ešte väčšej neistoty.

Corbyn zas divákom pripomenul výdavkové škrty konzervatívnej vlády a tvrdil, že Johnson sa usiloval o dosiahnutie obchodnej dohody so Spojenými štátmi, ktorá by mohla poškodiť záujmy Británie.

Liberálni demokrati podporujú zotrvanie Británie v EÚ a žiadajú opakované referendum o brexite. Škótska národná strana sa zas usiluje o zorganizovanie druhého referenda o nezávislosti Škótska. V ľudovom hlasovaní v roku 2014 odmietlo osamostatnenie Škótska 55 percent voličov.

V posledných britských parlamentných voľbách v júni 2017 získali konzervatívci 318 kresiel a labouristi 262. Konzervatívna strana vtedajšej premiérky Theresy Mayovej prišla v týchto voľbách o absolútnu väčšinu v parlamente. To viedlo k patovej situácii a konzervatívcom sa nepodarilo uskutočniť odchod Británie z EÚ.

Občania Spojeného kráľovstva brexit odhlasovali v referende v júni 2016.

Johnson aj Corbyn odvolili v Londýne



Britský premiér Boris Johnson a líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn odovzdali vo štvrtok v Londýne svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách. Ku Corbynovi sa pred volebnou miestnosťou pokúsila priblížiť demonštrantka v kostýme seriálovej postavičky.

Úradujúci premiér Boris Johnson svoj hlas odovzdal v londýnskej mestskej štvrti Westminster. Do volebnej miestnosti prišiel aj so svojím psom.

Britský premiér a líder Konzervatívnej strany Boris Johnson spolu so psom prichádza do volebnej miestnosti v Londýne počas predčasných parlamentných volieb 12. decembra 2019. FOTO TASR/AP
Foto: TASR


Lídra opozície Jeremyho Corbyna privítali vo volebnom obvode v severnej časti britskej metropoly jeho prívrženci.

Členovia ochranky zabránili demonštrantke oblečenej v kostýme postavičky Elmo z detského televízneho seriálu Sezamová ulica (Sesame Street), aby sa priblížila ku Corbynovi, informoval na svojej webovej stránke denník The Guardian.

Líderka strany Liberálnych demokratov Jo Swinsonová spolu s manželom svoj hlas odovzdala v škótskom Glasgowe. V Glasgowe odvolila aj škótska premiérka a líderka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová spoločnosti svojho partnera.

Pred niektorými volebnými miestnosťami v krajine sa tvorili rady a voliči museli čakať.

Johnsonova Konzervatívna strana viedla v predvolebných prieskumoch pred labouristami, u ktorých prieskumy nepredpokladali, že sa im podarí získať väčšinu kresiel v parlamente. Menšie politické strany však podľa AP dúfajú, že získajú dostatok kresiel na to, aby sa mohli spojiť s labouristami a zablokovať Johnsonove plány v súvislosti s brexitom. Liberálni demokrati by podľa prieskumov mali skončiť na treťom mieste.

Takmer 46 miliónov ľudí je oprávnených hlasovať vo štvrtkových voľbách do 650-člennej Dolnej snemovne britského parlamentu. Premiér Johnson sa podľa agentúry AP snaží vo voľbách získať väčšinu kresiel v britskom parlamente, aby tak mohol presadiť dohodu o brexite. Na tej sa Johnson s EÚ dohodol tesne pred októbrovým zasadnutím Európskej rady. Britský parlament však dohodu neschválil a termín brexitu bol opätovne posunutý z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020. Poslanci 29. októbra schválili premiérov návrh, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii konajú predčasné voľby.

Konzervatívci majú 11-percentný náskok pred labouristami



Konzervatívna strana britského premiéra Borisa Johnsona mala tesne pred štvrtkovými predčasnými parlamentnými voľbami náskok 11 percentuálnych bodov pred opozičnými labouristami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa výsledky nového prieskumu verenej mienky spoločnosti Ipsos MORI, ktoré boli zverejnené v deň volieb.

Konzervatívcov by podľa tohto prieskumu volilo 44 percent účastníkov prieskumu, čo je rovnaké množstvo ako minulý týždeň. Podpora labouristov zároveň stúpla o jeden percentuálny bod na 33 percent. Prieskum bol vykonaný v dňoch 9.-11. decembra.

Premiér Johnson a Corbyn odovzdali vo štvrtok svojho hlas vo volebných miestnostiach v Londýne. Johnson prišiel do volebnej miestnosti v londýnskej štvrti Westminster aj so svojím psom. Premiér pri tom porušil tradíciu tým, že neodvolil vo svojom vlastnom volebnom obvode.

Ku Corbynovi sa pred inou volebnou miestnosťou pokúsila priblížiť demonštrantka v kostýme seriálovej postavičky Elmo z detského televízneho seriálu Sezamová ulica (Sesame Street), informoval na svojej webovej stránke denník The Guardian. Corbynova ochranka ju však zastavila.

V Glasgowe odvolili líderka strany Liberálnych demokratov Jo Swinsonová i škótska premiérka a líderka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová.

Vo voľbách do 650-člennej Dolnej snemovne britského parlamentu môže odovzdať hlasy takmer 46 miliónov voličov.

Premiér Johnson sa podľa agentúry AP snaží vo voľbách získať väčšinu kresiel v britskom parlamente, aby tak mohol presadiť dohodu o brexite. Na tej sa Johnson s EÚ dohodol tesne pred októbrovým zasadnutím Európskej rady. Britský parlament však dohodu neschválil a termín brexitu bol opätovne posunutý z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020. Poslanci 29. októbra schválili premiérov návrh, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii konajú predčasné voľby.

Škótska polícia zatýkala v súvislosti s bombou v okolí volebnej miestnosti


Škótska polícia uviedla, že zatkla jedného muža po tom, ako našla podozrivé zariadenie v obytnej budove, v ktorej sa nachádza volebná miestnosť. Informovala o tom agentúra DPA.

Experti podľa polície v rámci bezpečnostných opatrení vykonali kontrolovanú explóziu zariadenia, ktoré nahlásili v noci okolo 1.00 h (2.00 h SEČ) miestneho času.

"Polícia v meste Motherwell (juhovýchodne od Glasgowa) zatkla 48-ročného muža v spojitosti s podozrivým zariadením," povedal hlavný policajný inšpektor Mark Leonard a dodal, že vyšetrovanie prípadu pokračuje.

Polícia budovu evakuovala a v jej okolí vytvorila kordón, uvádza internetový denník The Independent.

Miestne úrady pre voličov zriadili inú volebnú miestnosť v budove neďalekej školy.


Vo volebných miestnostiach posilnili bezpečnosť pre urážky kandidátov



Londýn 12. decembra (TASR) - V mnohých volebných miestnostiach v Británii posilnili bezpečnostné opatrenia. Došlo k tomu po tom, ako polícia zaznamenala takmer 200 sťažností týkajúcich sa obťažovania či urážania na internete. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Stella Creasyová, ktorá v štvrtkových predčasných parlamentných voľbách kandiduje za Labouristickú stranu, na Twitteri napríklad poukázala na urážky, akým čelí od britskej strany Aliancia kresťanských národov (CPA). Agitátori tejto strany ju totiž nazvali "neonacistkou, ktorá verí v zničenie života".

"Hlasovanie za kohokoľvek s výnimkou CPA pomôže zaistiť, že tým, ktorí šíria nenávisť na našich uliciach, vyšleme silný odkaz, akou komunitou sme," napísala Creasyová vo svojom príspevku.

Britská Národná rada policajných veliteľov (NPCC) informovala, že medzi 15. novembrom a 4. decembrom dostala takmer 200 sťažností súvisiacich s bezpečnosťou jednotlivých volebných kandidátov.

Hlásenia sa týkali najmä urážok, aké sa šírili na internete. Vyskytovalo sa v nich však aj obvinenie z obťažovania či spôsobenia ujmy. Takmer polovica z týchto sťažností bola podľa polície vážna natoľko, že mohla byť posudzovaná ako trestný čin.

V zmienenom čase podľa polície nedošlo k žiadnemu fyzickému napadnutiu samotných volebných kandidátov, došlo však k niekoľkým útokom na dobrovoľníkov, ktorí za nich lobovali v uliciach.

"Veľmi veľa kandidátov čelilo v tejto (predvolebnej) kampani takému množstvu urážok, z ktorých mnohé boli rasistické, islamofobické či antisemitické," uviedla na Twitteri skupina Hope Not Hate a k príspevku pripojila fotografiu rasistickej správy, akú niekto zaslal kandidátke Konzervatívnej strany Nusrat Ghaniovej.

Polícia a úrady v reakcii na zvýšený počet hrozieb a urážok volebným kandidátom odporúčali, aby kampaň v uliciach neviedli sami.

Bežní voliči aj politici chodili hlasovať so svojimi psami



Londýn 12. decembra (TASR) - Účastníci predčasných parlamentných volieb v Británii, vrátane významných politikov, prichádzali vo štvrtok hlasovať aj v sprievode svojich štvornohých priateľov. Psy najrôznejších plemien čakali i napriek daždivému počasiu pred volebnými miestnosťami, ako je v Británii v posledných rokoch už určitou tradíciou, uviedla tlačová agentúra DPA.

Výnimkou nebol ani šéf vládnucich konzervatívcov, premiér Boris Johnson, ktorý prišiel voliť so svojím teriérom Dilyn. Konzervatívna strana zverejnila na Twitteri príslušnú fotografiu a doplnila ju textom: "Pes Dilyn chce, aby ste volili konzervatívcov."

Práve kampaň na Twitteri pod heštegom #dogsatpollingstations (psy pri volebných miestnostiach) sa podľa DPA zdá byť jednou z mála vecí, pri ktorých sa dokázali zástancovia rôznych politických táborov zjednotiť. Okrem Johnsona sa do nej zapojili aj líderka Škótskej národnej strany (SNP) a škótska premiérka Nicola Sturgeonová alebo labouristický londýnsky starosta Sadiq Khan.

"Som tu s Lunou, hlasujeme. Určite choďte aj vy," povedal Khan vo videoodkaze, kde stojí vedľa svojej sučky. Sturgeonová zase priznala, že v skutočnosti sa psov bojí, tento strach však "prekonala" v záujme volebného úspechu SNP. Túto stranu, vystupujúcu proti odchodu Británie z EÚ a za škótsku nezávislosť, je možné voliť len v samotnom Škótsku.

Psia kampaň predstavuje úľavu od často rozdeľujúcej kampane politikov, ktorá voľbám predchádzala, pričom jej hlavnou témou bol tzv. brexit. Jedna z miestnych samospráv dokonca zverejnila záber zachytávajúci koňa pred volebnou miestnosťou, doplnila agentúra AFP.

Ústredná volebná komisia upozornila, že hoci je dovolené prísť hlasovať so psom, majiteľ ho má držať na vôdzke.