Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britský kráľovský pár zmenil pre počasie program návštevy Pakistanu

Britský princ William a jeho manželka Kate. Foto: TASR/AP

Princ William s manželkou mali pôvodne v piatok absolvovať let na Chajbarským priesmykom nachádzajúcim sa na hraniciach s Afganistanom, ktorý museli vo štvrtok kvôli silnej búrke zrušiť.

Islamabad 18. októbra (TASR) - Lietadlo, na ktorého palube bol britský princ William a vojvodkyňa Catherine, v piatok bezpečne pristálo na letisku v Islamabade. Ako vysvetlila agentúra AP, v uplynulých hodinách ich lietadlo na tomto letisku podniklo dva neúspešné pokusy o pristátie, čo posádku prinútilo vrátiť sa do východopakistanského mesta Láhaur.

Táto nečakaná udalosť viedla k zmene programu posledného dňa návštevy vojvodu a vojvodkyne z Cambridgea.

Princ William s manželkou mali pôvodne v piatok absolvovať let na Chajbarským priesmykom nachádzajúcim sa na hraniciach s Afganistanom, ktorý museli vo štvrtok kvôli silnej búrke zrušiť. Z piatkového programu návštevy tento bod vyškrtli pre nedostatok času.

Britský kráľovský pár pricestoval do Pakistanu v pondelok a do Británie sa vracia v piatok.

Ich návšteva sa koná v čase, keď sa Británia v súvislosti s blížiacim sa termínom svojho odchodu z Európskej únie usiluje o opätovné oživenie zahraničných vzťahov, zatiaľ čo Pakistan pracuje na zlepšení svojho globálneho imidžu so zámerom posilniť cestovný ruch a prílev investícií.

Pakistan uplynulých 15 rokov vedie boj s militantmi. Tento konflikt si vyžiadal už desaťtisíce mŕtvych, avšak bezpečnosť v krajine sa od roku 2015, keď armáda zintenzívnila nátlak na povstalcov, dramaticky zlepšila.

Pakistan sa v roku 1947 odčlenil od ostatného územia britskej Indie, čím sa vytvorila pre moslimov žijúcich na tomto subkontinente islamská republika. V Británii žije viac než milión ľudí pakistanského pôvodu, čo predstavuje najväčšiu pakistanskú diaspóru v Európe.