Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet obetí koronavírusu stúpol, prvé úmrtie hlásili v Šanghaji

Na snímke letisko v Toronte 26. januára 2020. Nový koronavírus sa z Číny rozšíril aj do Kanady. Foto: TASR/AP

Celkový počet úmrtí v Číne dosiahol v nedeľu už 56 po tom, ako prišli správy o 15 ľuďoch, ktorí ochoreniu podľahli v posledných 24 hodinách, a ďalších najmenej 688 nových infikovaných za tento čas.

Šanghaj/Peking 26. januára (TASR) – Nový koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS, ktorý sa šíri v Číne a dostal sa aj do iných krajín, si vyžiadal úmrtie jedného človeka v Šanghaji, oznámili v nedeľu tamojšie úrady. Ide o prvé hlásené úmrtie vo finančnom centre krajiny, píše agentúra AFP.

Obeťou je 88-ročný muž, ktorý už trpel inými zdravotnými ťažkosťami, uviedla šanghajská radnica v oznámení s tým, že v meste doposiaľ potvrdili 40 prípadov nákazy nedávno objaveným vírusom.

Celkový počet úmrtí v Číne dosiahol v nedeľu už 56 po tom, ako dopoludnia miestneho času prišli správy o 15 ľuďoch, ktorí ochoreniu podľahli v posledných 24 hodinách, a ďalších najmenej 688 nových infikovaných za tento čas. Počet hlásených prípadov nákazy tak dosiahol 1975, informovala agentúra AP.

Najviac postihnutou je provincia Chu-pej v strednej Číne, kde zomrelo najmenej 52 ľudí. Dvaja zahynuli v susednej provincii Che-nan, jeden v provincii Chej-lung-ťiang na severovýchode a jeden v provincii Che-pej na severe.

Nový, doteraz neznámy koronavírus dostal označenie 2019-nCoV a prenáša sa z človeka na človeka. Prvýkrát ho zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan v provincii Chu-pej, ktoré Čína medzičasom rovnako ako viacero ďalších oblastí prakticky izolovala od okolitého sveta.

Prípady ochorení hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku. V sobotu prvého pacienta hlásili aj z Kanady.