Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pre boj s vírusom postavia v Číne za desať dní novú nemocnicu

Bágrovanie základov pre nemocnicu, kde sa má liečiť nový nebezpečný koronavírus. Wu-chan, centrálna Čína, 24. januára 2020. Foto: TASR/AP

Nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša z človeka na človeka.

Peking 25. januára (TASR) – Úrady v stredočínskom veľkomeste Wu-chan chcú za desať dní postaviť zdravotnícke zariadenie s 1300 lôžkami špecializované na liečbu nákazy spôsobenej novým koronavírusom, ktorej doposiaľ podľahlo 41 ľudí. Viac ako 1300 ľudí sa vo viacerých krajinách vírusom nakazilo. Informovala o tom agentúra AFP.

V súvislosti so šíriacou sa nákazou koronavírusom, ktorý dostal označenie 2019-nCoV, vyhlásil stav núdze aj Hongkong, kde bude od pondelka zatvorená väčšina škôl. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová uviedla, že vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú v súčasnosti zatvorené z dôvodu osláv lunárneho Nového roka, zostanú mimo prevádzky najmenej do 17. februára.

Čína v sobotu pridala ďalších päť lokalít na zoznam miest, kde platia obmedzenia v mestskej hromadnej doprave. Tieto opatrenia doposiaľ zasiahli najmenej 56 miliónov obyvateľov v 18 mestách. Obmedzenia sa týkajú aj osláv lunárneho Nového roka, ktoré sa začali v sobotu.

Nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša z človeka na človeka. Predpokladaným zdrojom nákazy je trhovisko s plodmi mora v 11-miliónovom meste Wu-chan, odkiaľ sa rozšírila aj do viacerých ďalších ázijských krajín.

Nový druh koronavírusu patrí do toho istého rodu ako pôvodca ochorenia SARS, ktorému v rokoch 2002 a 2003 podľahlo takmer 650 ľudí po celej pevninskej Číne a v Hongkongu.

Prípady ochorení hlásili okrem iného v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane a v USA. Vo Francúzsku potvrdili v piatok tri prípady nákazy. Ide o prvé potvrdené prípady v Európe.