Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Corbyn verí, že ak vyhrá voľby, dosiahne ďalší odklad brexitu

Na archívnej snímke Jeremy Corbyn. Foto: TASR/AP

Corbyn v rozhovore pre Sky News povedal, že absolvoval rozhovory s mnohými predstaviteľmi EÚ, hlavami štátov a vlád členských krajín a hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom.

Londýn 6. novembra (TASR) - Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn v stredu vyjadril presvedčenie, že sa mu v prípade volebného víťazstva v decembrových predčasných parlamentných voľbách podarí dosiahnuť odklad brexitu s cieľom vyrokovať novú dohodu o odchode Británie z EÚ. Informovala o tom stanica Sky News.

Corbyn v rozhovore pre Sky News povedal, že absolvoval rozhovory s mnohými predstaviteľmi EÚ, hlavami štátov a vlád členských krajín a hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v utorok vyjadril pochybnosti v súvislosti s Corbynovým postupom. "Úprimne, nemyslím si, že to je realistický prístup," povedal Juncker v rozhovore pre BBC.

O tom, či sa s labouristami v prípade volebného víťazstva bude dať dosiahnuť nová dohoda, rozhodne podľa Junckera jeho nástupkyňa na čele Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Corbyn takéto stanovisko odmietol. "Pôjdeme priamo za EÚ, hneď po voľbách, a začneme rozhovory," povedal a dodal, že lídrom členských krajín EÚ a aj Európskej komisii vysvetlil, aký je politický postup a stratégia jeho strany. "Myslím si, že spoločne dosiahneme dohodu, ktorú potrebujeme," povedal.

Corbyn už od minulotýždňového vyhlásenia volieb navštívil 14 volebných obvodov. Sky News takisto povedal, že v prípade zvolenia plánuje zostať vo funkcii premiéra počas celého päťročného obdobia. Prekážkou podľa jeho slov nie je ani vek. Líder labouristov by na konci prípadného funkčného obdobia mal 75 rokov.

Britský parlament minulý týždeň schválil návrh premiéra Borisa Johnsona, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii uskutočnia predčasné voľby. Rozhodnutie bolo prijaté po tom, ako došlo k opätovnému odkladu brexitu z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020.