Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Téma Dňa záchrany života: Každý človek na svete môže zachrániť život

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Tento Deň pripadá na 16. októbra. Do roku 2018 bol známy pod názvom Európsky deň záchrany života.

Brusel/Chicago 16. októbra (TASR) - Iniciatívami na celom svete si bežná verejnosť 16. októbra tohto roku vyskúša v rámci Svetového dňa záchrany života (World Restar a Heart Day, WRAHD) úkony zachraňujúce život.

Tento Deň pripadá na 16. októbra. Do roku 2018 bol známy pod názvom Európsky deň záchrany života. Ako svetový sa prvýkrát slávil vlani. V roku 2019 sa podujatia počas Svetového dňa záchrany života uskutočnia na tému "Každý človek na svete môže zachrániť život".

Akcie sa uskutočnia aj 16. októbra v Bratislave v jednom z nákupných centier pri Dunaji, avizovala na svojom webe Slovenská resuscitačná rada (SRR).

Prvýkrát sa Európsky deň záchrany života konal 16. októbra 2014. Európska resuscitačná rada (ERC) však aktivity na zvýšenie štandardov resuscitácie a ich tréningov vykonáva v Európe od roku 1989.

Cieľom tohto dňa je naučiť širšiu verejnosť jednoduchým spôsobom obnoviť srdcovú činnosť človeku, ktorému sa náhle zastavila.

K Európskemu dňu záchrany života sa pridal aj Medzinárodný výbor pre spoluprácu v resuscitácii (ILCOR). Ten vznikol v roku 1992 a zastrešuje hlavné resuscitačné regionálne organizácie na svete.

ILCOR tvoria: Americká asociácia srdca (AHA), Európska resuscitačná rada (ERC), Kanadská nadácia pre srdce a mŕtvicu (HSFC), Resuscitačný výbor Austrálie a Nového Zélandu, Resuscitačný výbor Juhoafrickej republiky, Medziamerická nadácia srdca (IAHF) a Ázijská resuscitačná rada (RCA).

V tomto roku sa k aktivitám na záchranu života pripája aj Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca, dodal ILCOR.

Každý rok v Európe zomiera približne 400.000 ľudí na následky náhlej zástavy srdca mimo nemocničného prostredia. Zástava srdcovej činnosti mimo priestorov nemocnice alebo zdravotníckeho zariadenia môže postihnúť kohokoľvek na najbežnejších miestach - na ulici, na pracovisku, pri fyzickej či inej intenzívnej činnosti, mnohé prípady sa vyskytnú aj v domácnosti.

Následky zlyhania srdcovej činnosti prežije len každý desiaty postihnutý.

Kampaň zameraná na záchranu života (Restart a Heart) sa stala praktickým vyústením deklarácie Európskeho parlamentu zo 14. júna 2012. Europoslanci v nej zaviedli Európsky týždeň zvyšovania povedomia o zástave srdca a vyzvali Európsku komisiu a Radu EÚ, aby podporili spoločné programy na zavedenie automatických externých defibrilátorov na verejných miestach a zabezpečili školenia pre laickú verejnosť vo všetkých členských štátoch EÚ.

Europoslanci vo vyhlásení konštatovali, že okoloidúci môžu postihnutému zástavou srdca včasnou defibriláciou zvýšiť vyhliadku na prežitie o vyše 50 percent.

Zručnosti na obnovenie srdcovej činnosti si má osvojiť alebo precvičiť širšia verejnosť, ale aj lekári a ďalší zdravotnícki pracovníci. Odborníci tvrdia, že laik sa má naučiť tri kroky: skontrolovať (či postihnutý akokoľvek reaguje), telefonovať (na čísla záchrannej služby 112) a stláčať (hrudník).