Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Desiatky žien demonštrovali v Tunisku proti sexuálnemu násiliu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sme tu, aby sme odsúdili všetky formy násilia... sociálne, inštitucionálne (aj) domáce, uviedla jedna z účastníčok podujatia.

Tunis 15. decembra (TASR) - Približne 60 Tunisaniek sa v sobotu pred sídlom vlády v Tunise zapojilo do pouličného predstavenia za ukončenie násilia páchaného na ženách, informuje agentúra AFP. Táto akcia, pri ktorej dav začne tancovať na rovnakú feministickú pieseň, sa začala v Čile a následne sa objavila po celom svete.

"Sme tu, aby sme odsúdili všetky formy násilia... sociálne, inštitucionálne (aj) domáce," uviedla jedna z účastníčok podujatia.

Protest zvolalo miestne feministické hnutie Falgatna.

K zmienenej akcii v hlavnom meste Tuniska prišlo v čase, keď sa mnoho žien v tomto severoafrickom štáte na sociálnych sieťach sťažovalo na sexuálne obťažovanie.

Príspevky žien vyvolalo video, ktoré sa objavilo v októbri a medzitým sa v krajine stalo virálnym. Na videu, ktoré natočilo mladé dievča, je vidieť, ako novozvolený zákonodarca údajne masturbuje pred školou vo svojom aute.

Samotný poslanec uviedol, že je diabetik a močil do fľaše. Po vyšetrovaní pre údajné sexuálne obťažovanie na verejnosti ho oslobodili.

Prvé protestné podujatie tohto druhu zorganizovala feministická skupina Las Tesis v Čile. Ženy zoradené v radoch s červenými šálmi uviazanými okolo krku a čiernymi páskami na očiach tancujú na pieseň "Sexuálnym násilníkom si ty!" - hymnu proti násiliu.

Podobné podujatia sa konali doteraz v Paríži, Madride, Bejrúte i New Yorku.