Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Elyzejský palác draží víno z archívu

Na snímke z 28. mája 2013 vínne fľaše z Elyzejského paláca sú zobrazené počas prezentácie v Paríži. Foto: TASR/AP

Získané financie investuje do mladších a bežnejších vín či na zníženie stúpajúceho deficitu v krajine.

Paríž 31. mája (TASR) - Vo francúzskej metropole sa vo štvrtok začala dražba 1200 fliaš pochádzajúcich z vínnej pivnice Elyzejského paláca, ktorý je sídlom prezidenta, pričom väčšina zisku sa následne investuje do mladších a bežnejších vín. Informovala o tom agentúra Reuters.

Očakáva sa, že dvojdňová dražba, ktorú organizuje aukčný dom Drouot, vynesie najmenej 250.000 eur. Predstavitelia paláca uviedli, že finančná čiastka, ktorá presiahne túto hranicu, pôjde do štátnej pokladnice. Francúzsko sa snaží znížiť svoj stúpajúci deficit a v priebehu piatich rokov získať 60 miliárd eur z verejných zdrojov.



"Je to po prvý raz, čo sa Elyzejský palác rozhodol predať časť svojho vínneho archívu," uviedol jeden z dražiteľov. V ponuke dominuje víno z francúzskych medzinárodne oceňovaných regiónov Bordeaux a Burgundsko, ročníky 1960-1990. Medzi ponúkanými fľašami možno nájsť slávne značky ako Château Latour, Château Mouton Rothschild, Pauillac či Montrachet.

Jednotlivé fľaše majú rôznu hodnotu. Cena jednej fľaše značky Petrus, ročník 1990, sa odhaduje na približne 2500 eur, kým bežnejšie víno značky Meursault sa dá získať asi za 50 eur. Dražiť sa bude aj alsaské víno, niekoľko druhov koňaku a šampanského. Mnoho fliaš je pripravených na okamžitú konzumáciu.