Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Erdogan a Trump: Nedovolíme utajovanie v prípade vraždy Chášukdžího

Žena drží plagát počas symbolického pohrebu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorého zavraždili minulý mesiac v saudskoarabskom veľvyslanectve, 16. novembra 2018 v Istanbule. Foto: TASR/AP

Obaja lídri sa dohodli na objasnení vraždy Džamála Chášukdžího po všetkých stránkach a na tom, že nedovolia žiadne zatajovanie v zločine.

Istanbul 17. novembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký prezident Donald Trump sa dohodli, že nedovolia žiadne zatajovanie v prípade vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Zdroj z tureckého prezidentského úradu to uviedol po piatkovom telefonáte oboch politikov.

"Obaja lídri sa dohodli na objasnení vraždy Džamála Chášukdžího po všetkých stránkach a na tom, že nedovolia žiadne zatajovanie v zločine," dodal zdroj pre tlačovú agentúru AFP.

Chášukdží, kritik mocného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.

Podľa vyhlásenia saudskoarabského generálneho prokurátora Saúda Mudžiba z 15. novembra bol novinár 2. októbra nadrogovaný a následne rozštvrtený na pôde saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Časti jeho tela potom - už mimo konzulátu - odovzdali agentovi. Pozostatky obete sa však doteraz nenašli, pripomenula agentúra AFP.

Saudskoarabský prokurátor zároveň očistil korunného princa Muhammada, ktorý podľa jeho slov nemal s vraždou nič spoločné. Podľa jeho vyhlásenia bolo v súvislosti s vraždou zadržaných dovedna 21 osôb, z ktorých 11 bolo doposiaľ obvinených, zatiaľ čo pri ďalších prebieha vyšetrovanie. Prokurátor ešte doplnil, že žiada o tresty smrti pre dovedna piatich Saudskoarabov.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu následne 15. novembra vyjadril nespokojnosť s krokmi kráľovstva pri vyšetrovaní vraždy. "Odhalení musia byť skutoční páchatelia, tí ktorí vydali rozkaz. Tento proces sa nemôže takto uzavrieť," dodal Čavušoglu.