Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Európsky súd: Belgický región neporušil práva moslimskych študentov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Región zakázal v roku 2009 nosenie všetkých viditeľných náboženských symbolov na školách.

Štrasburg 16. mája (TASR) - Zákaz študentom nosiť náboženské symboly neporušuje ich práva, rozhodol vo štvrtok Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. TASR o tom píše podľa agentúry AFP.

ESĽP riešil tento prípad v súvislosti so zákazom v belgickom Flámskom regióne nosiť náboženské symboly na školách. Na súd sa obrátili tri mladé moslimské ženy, ktorým ich školy zakázali nosenie islamského závoja počas vyučovania. Tvrdili, že došlo k obmedzeniu ich slobody náboženského vyznania.

Región zakázal v roku 2009 nosenie všetkých viditeľných náboženských symbolov na školách. Rodičia sťažovateliek sa neúspešne domáhali, aby Belgicko vyhlásilo zákaz za nezákonný. Následne sa mladé ženy v novembri 2020 obrátili na ESĽP.

Tvrdili, že opatrenie porušuje niekoľko článkov Európskeho dohovoru o ľudských právach. Štrasburský súd však rozhodol, že všeobecný zákaz nosenia viditeľných symbolov viery žiakmi nie je v rozpore s článkom 9 Dohovoru, ktorý zaručuje náboženskú slobodu, píše sa v zhrnutí rozsudku.

Podľa neho je cieľom zákazu ochrana práv a slobôd iných osôb a verejného poriadku. ESĽP tiež dodal, že žiaci boli pred nástupom do školy informovaní o pravidlách a opatrenie sa týka všetkých náboženských symbolov.

Zvyšok ich sťažností podľa iných článkov Dohovoru súd zamietol z dôvodu, že nevyčerpali svoje možnosti na belgických súdoch predtým, než sa obrátili na ESĽP.

ESĽP už v minulosti rozhodoval o otázke náboženských symbolov na školách. V júni 2009 zamietol žalobu proti Francúzsku, ktorú podalo šesť študentov vylúčených z miesta vzdelávania z dôvodu nosenia náboženských symbolov.