Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielska stíhačka odpálila nechtiac nad Estónskom ostrú raketu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavica rakety obsahovala päť-desať kilogramov trhaviny, čo v porovnaní s bombou predstavuje podstatne nižšiu ničivú silu.

Tallinn 7. augusta (TASR) - Posádka stíhačky typu Eurofighter španielskeho letectva, ktoré v súčasnosti kontroluje vzdušný priestor nad troma pobaltskými republikami, odpálila v utorok popoludní neúmyselne nad Estónskom ostrú raketu vzduch-vzduch typu Amraam. Stalo sa tak neďaleko mesta Otepää.

Aj keď je raketa s doletom 100 kilometrov vybavená samoničiacim modulom, nie je vylúčené, že mohla dopadnúť na zem. V Estónsku sa preto začala pátracia akcia po nechtiac odpálenom telese.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na armádne zdroje pobaltskej republiky i Severoatlantickej aliancie (NATO).

Podľa slov veliteľa estónskych vzdušných síl Riiva Valgeho hlavica rakety obsahovala päť-desať kilogramov trhaviny, čo v porovnaní s bombou predstavuje podstatne nižšiu ničivú silu.

Estónsko, Litva a Lotyšsko nedisponujú vlastnými bojovými lietadlami. Ich vzdušný priestor preto zabezpečujú od roku 2004 na rotačnom princípe posádky stíhačiek iných členských krajín NATO. Podobný incident je však v doterajšej histórii misie Nato Air Policing Baltikum bezprecedentný. Jeho príčiny objasní až vyšetrovanie.