Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlenila 900 miliónov eur na humanitármu pomoc vo svete

Ilustračná snímka. Foto: detuschebank.ge

Komisia v správe pre médiá pripomenula, že EÚ je popredným svetovým poskytovateľom humanitárnej pomoci a aktuálne pomáha ľuďom vo viac ako 80 krajinách sveta.

Brusel 20. januára (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v pondelok ročný rozpočet určený na humanitárnu pomoc v roku 2020. Na tento účel vyčlenila 900 miliónov eur.

Komisia v správe pre médiá pripomenula, že EÚ je popredným svetovým poskytovateľom humanitárnej pomoci a aktuálne pomáha ľuďom vo viac ako 80 krajinách sveta.

"Humanitárna pomoc EÚ umožňuje zachrániť milióny životov na celom svete. Humanitárne krízy sú však stále zložitejšie a drsnejšie. Aj napriek tomu, že ozbrojené konflikty sú stále hlavnou príčinou hladu a vysídľovania, vplyv klimatických zmien celkovú situáciu vážne zhoršil," uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Približne 400 miliónov eur pôjde na programy v Afrike. EÚ tam podporí ľudí postihnutých dlhodobým konfliktom v Konžskej demokratickej republike. Pomôže aj obyvateľom, ktorí čelia potravinovej kríze v oblasti Sahelu, ako aj tým, ktorí boli vysídlení zo svojich domovov v dôsledku násilia v Južnom Sudáne, v Stredoafrickej republike a povodí Čadského jazera.

Na Blízkom východe EÚ sumou vo výške 345 miliónov euro pomôže financovať riešenie krízy v Sýrii a otázky sýrskych utečencov v susedných krajinách. Bude sa tiež podieľať na zmiernení kritickej situácie v Jemene.

Pre krajiny Ázie a Latinskej Ameriky bola tohoročná humanitárna pomoc EÚ vyčíslená na 111 miliónov eur. Podpora je okrem iných určená pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva postihnuté krízou vo Venezuele a pre venezuelských utečencom v susedných krajinách. V Ázii bude pomoc smerovať predovšetkým do krajín, ako sú Afganistan, Mjanmarsko či Bangladéš.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)