Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Farageovi povolili zorganizovať oslavu pri príležitosti brexitu

Nigel Farage, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podujatie sa uskutoční na londýnskom Parlamentnom námestí a jeho organizátorom je politické zoskupenie Leave Means Leave.

Londýn 15. januára (TASR) - Vedenie mesta Londýn povolilo euroskeptikovi Nigelovi Faragovi zorganizovať 31. januára podujatie "Brexit Day" pri príležitosti odchodu Británie z EÚ, informovala v stredu agentúra DPA.

Podujatie sa uskutoční na londýnskom Parlamentnom námestí (Parliament Square) a jeho organizátorom je politické zoskupenie Leave Means Leave, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC.

Leave Means Leave je zoskupenie, ktoré podporuje odchod Británie z EÚ.

Líder Strany brexitu Farage v minulosti povedal, že na oslavu bude pozvaných približne 10.000 ľudí.

Farage deň odchodu Británie z EÚ na Twitteri označil za "veľkú chvíľu" v histórii krajiny a za dôvod na oslavu.

Britský premiér Boris Johnson v utorok oznámil, že vláda zvažuje verejnú zbierku, ktorá by mala financovať rozozvučanie zvonu Big Ben v momente, keď Británia opustí Európsku úniu. Johnson takisto obyvateľov Británie vyzval, aby prispeli prostredníctvom zbierok na internete.

Britská vláda podľa AFP odmietla poskytnúť dodatočné financie na rozozvučanie zvona. Tie sú potrebné na rekonštrukciu veže, v ktorej je Big Ben umiestnený. Rekonštrukcia by mala byť hotová v roku 2021.

Odchod Británie z EÚ schválili obyvatelia krajiny v referende v roku 2016. Termín tzv. brexitu, ktorý bol pôvodne stanovený na 31. marca 2019, bol niekoľkokrát posunutý. Členské štáty Európskej únie v októbri minulého roka schválili odklad odchodu Británie z Únie do 31. januára 2020.