Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Fiala navštívil CIA a pochvaľoval si, že Česku tam dôverujú

Na snímke český premiér Petr Fiala pózuje v pracovni Poslaneckej snemovne českého parlamentu. Praha, 6. marca 2024. Foto: TASR- Barbora Vizváryová

Predseda českej vlády svoju dvojdňovú pracovnú cestu v Spojených štátoch začal v sídle tajnej služby v Langley.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 15. apríla (TASR) - Pozvanie a následná debata v centrále americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukázala vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov voči Česku, povedal v pondelok po návšteve v jej sídle český premiér Petr Fiala. Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden, informuje spravodajkyňa TASR.

Predseda českej vlády svoju dvojdňovú pracovnú cestu v Spojených štátoch začal v sídle tajnej služby v Langley. Server iDNES.cz podotkol, že spolu s ním sa na schôdzke prvýkrát zúčastnili aj riaditelia všetkých troch českých spravodajských služieb – Bezpečnostnej informačnej služby, Úradu pre zahraničné styky a informácie a tiež Vojenského spravodajstva.

Schôdzku, na ktorej sa česká delegácia stretla s riaditeľom CIA Williamom Burnsom a jeho kolegami, Fiala označil za "veľmi užitočnú".

"Pozvanie do centrály CIA aj tá debata ukázali jednak vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov, a jednak boli ocenením dlhodobej spolupráce v bezpečnostnej oblasti a medzi spravodajskými službami," povedal český premiér.

S americkým prezidentom, ktorý ho v Bielom dome privíta o niekoľko hodín, budú podľa Fialu hovoriť okrem česko-amerických vzťahov aj o medzinárodnej situácii vo svete. "Či už ide o pokračujúcu ruskú agresiu na Ukrajine alebo o napätie na Blízkom východe, ktoré bolo v poslednej dobe zhoršené útokom Hamasu na Izrael aj najnovším útoku Iránu voči Izraelu," spresnil.

Témou budú aj ekonomické vzťahy oboch krajín, ktoré sa podľa českého premiéra v poslednej dobe intenzívne rozvíjajú. Dodal, že je potrebné dať im nový impulz.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)