Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Senegal sa dohodli v boji proti ilegálnej imigrácii

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron počas rokovaní tretieho dňa summitu lídrov krajín skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi 26. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Francúzsko a Senegal sa dohodli na spolupráci v boji proti ilegálnej imigrácii. Stalo sa tak počas návštevy francúzskeho premiéra Édouarda Philippa v Dakare.

Dakar 18. novembra (TASR) - Francúzsko a Senegal sa dohodli na spolupráci v boji proti ilegálnej imigrácii. Stalo sa tak počas návštevy francúzskeho premiéra Édouarda Philippa v Dakare, informoval v pondelok spravodajský portál 20.minutes.fr. Predmetom rokovania bol aj spoločný boj proti terorizmu v oblasti afrického Sahelu.

Philippe po rokovaní so senegalským prezidentom Mackym Sallom uviedol, že Paríž chce pomôcť ekonomickému rozvoju v Senegale investíciami, ktoré vníma ako účinný nástroj na potlačenie ilegálneho prisťahovalectva. Pripomenul, že Francúzsko od roku 2007 v Senegale investovalo približne dve miliardy eur.

Dodal, že Francúzsko podporí v Senegale aj modernizáciu infraštruktúry, štátnych úradov, polície a žandarmérie, a to predovšetkým tých jednotiek, ktoré hliadkujú na hraniciach a bojujú proti prevádzačstvu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a Philippova vláda nedávno vo francúzskom parlamente predložili návrhy na reformu imigračnej politiky. Jej súčasťou je aj zavedenie "kvantitatívnych kvót, pokiaľ ide o prisťahovalectvo na účely práce". Francúzska ministerka práce Muriel Pénicaudová vtedy v programe televíznej stanice BFM vysvetlila, že kvóty na počet ekonomických migrantov budú zavedené v lete 2020. Vláda vypracuje aj zoznam profesií, na ktoré sa budú vzťahovať. Tento zoznam sa bude redefinovať každý rok.