Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Macron odhalil pamätník vojakov, ktorí zahynuli v zahraničí

Francúzsky prezident E. Macron počas slávnostného odhalenia pamätníka vojakom padlým v zahraničných konfliktoch. V Paríži 11. novembra 2019. Foto: AP

Bronzová skulptúra zobrazuje šiestich vojakov - piatich mužov a jednu ženu - v baretoch alebo čiapkach, ako nesú neviditeľnú rakvu.

Paríž 11. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok slávnostne odhalil pamätník stoviek francúzskych vojakov, ktorí zahynuli v zahraničných operáciách od roku 1963. Informuje o tom spravodajská stanica France 24.

Bronzová skulptúra zobrazuje šiestich vojakov - piatich mužov a jednu ženu - v baretoch alebo čiapkach, ako nesú neviditeľnú rakvu. Pamätník odhalili v Parku Andrého Citroëna v parížskom 15. obvode.

Do múra pri súsoší sú vyryté mená 549 vojakov a vojačiek zabitých v 17 rozličných vojenských operáciách francúzskej armády v zahraničí - v Libanone, Čade, Afganistane, Mali či v bývalej Juhoslávii.

"Tento pamätník si kladie tri ciele - vyslať odkaz pre našich vojakov, že Francúzsko si váži ich oddanosť národu, vytvoriť pietne miesto pre stretávanie sa ich rodín a ukázať francúzskemu ľudu, že brániť slobodu si vyžaduje aj zahraničné vojenské operácie," povedala pre denník Le Figaro námestníčka ministra obrany Genevieve Darrieussecqová.

Projekt tohto pamätníka inicioval počas svojho pôsobenia v Elyzejskom paláci ešte Macronov predchodca Francois Hollande, ktorý položil aj základný kameň objektu. Jeho výstavba však roky nenapredovala, čo vyvolalo nevôľu pozostalých rodín i vojakov v aktívnej službe.

Macron tento projekt oživil vlani, keď 13. júla v prejave k príslušníkom francúzskych ozbrojených síl vyhlásil, že "Francúzsko nezabúda na tých, ktorí preň padli, nezabúda na žiadne zo svojich detí. Je to pre nás povinnosť a česť".