Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vyzvalo Hongkong na obnovu rokovaní a ukončenie násilia

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Aktuálne niekoľko týždňov trvajúce demonštrácie predstavujú najzávažnejšiu krízu Hongkongu od roku 2012, keď sa dostal k moci čínsky prezident Si Ťin-pching.

Paríž 15. augusta (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vyzval v stredu všetky zúčastnené strany konfliktu v Hongkongu, a predovšetkým predstaviteľov tejto autonómnej oblasti Číny, aby obnovili rokovania s cieľom ukončiť násilie a priniesli "mierový výsledok" krízy, ktorá sprevádza prodemokratické protesty. Informovala o tom agentúra AP.

Le Drian vyhlásil, že zásada "jedna krajina, dva systémy" garantuje to, čo je pre ľudí žijúcich v Hongkongu podstatné, ako i ekonomickú prosperitu. Ide podľa neho o "vládu zákonov, rešpektovanie ľudských práv a základných slobôd a nezávislosť súdneho systému".

Minister povedal, že Francúzsko sa plne zaväzuje k tomu, všetky tieto princípy dodržiavať. Zdôraznil, že spolu s ďalšími európskymi partnermi Francúzska demonštrácie v Hongkongu pozorne sledujú.

Aktuálne niekoľko týždňov trvajúce demonštrácie predstavujú najzávažnejšiu krízu Hongkongu od roku 2012, keď sa dostal k moci čínsky prezident Si Ťin-pching.

Hongkong sa vrátil pod kontrolu Číny v roku 1997 s garanciou, že na základe princípu "jedna krajina, dva systémy" si mesto zachová vysoký stupeň autonómie, nezávislé súdnictvo a občianske slobody, ktoré nie sú povolené v pevninskej Číne. Protestujúci tvrdia, že bojujú proti rozkladu tohto princípu.

Predstavitelia medzinárodného letiska v Hongkongu informovali, že vo štvrtok bude obnovená prevádzka leteckej dopravy po tom, čo bolo pre protivládne protesty tento týždeň zrušených takmer 1000 letov, napísala agentúra Reuters.