Zahraničie

Vo Vietname Google zablokoval zlomyseľné videá na YouTube

TASR, 24. mája 2019 10:19

Taktiež Facebook odstránil 200 stránok obsahujúcich protivládny obsah, uviedla spravodajská stránka Vnexpress.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Hanoj 24. mája (TASR) - Spoločnosť Google zablokovala viac ako 7000 "zlomyseľných" videí a zakázala 19 kanálov na YouTube vo Vietname na žiadosť vlády. Informovali o tom v piatok tamojšie štátne médiá.

Taktiež Facebook odstránil 200 stránok obsahujúcich protivládny obsah, uviedla spravodajská stránka Vnexpress.

Hanoj opakovane vyzýval v posledných rokoch technologické spoločnosti, aby odstránili zo svojich stránok "zlomyseľný" a "toxický" obsah, čo je vo Vietname často používaný eufemizmus pre protištátny obsah, napísala agentúra DPA a pripomenula, že v tejto komunistickej krajine je protivládna opozícia zakázaná.

Google ani Facebook sa zatiaľ nevyjadrili k týmto správam, avšak zdá sa, že účty sociálnych médií popredných protivládnych skupín, na ktoré sa Hanoj v minulosti zameriaval, v piatok fungovali. Aj stránky prodemokratickej skupiny Viet Tan na YouTube a Facebooku boli stále v prevádzke.

Organizácia Viet Tan vznikla začiatkom 80. rokov minulého storočia a je vietnamskou vládou považovaná za teroristickú organizáciu.

Hoci vietnamskí predstavitelia v minulosti úspešne podľa vlastných slov primali zahraničné technologické firmy, aby zasahovali proti protištátnemu obsahu, zostáva predovšetkým Facebook populárnym médiom pre blogerov z radov disidentov.

Zákon o kybernetickej bezpečnosti prijatý vlani v júni žiada od zahraničných digitálnych firiem uchovávať dáta vietnamských užívateľov v rámci Vietnamu do konca roku 2019. Aktivisti sa obávajú, že to povedie k tomu, že zahraničné technologické giganty budú pomáhať hanojským bezpečnostným zložkám pri potláčaní opozície.

Prečítajte si aj:

20. mája 2019 15:38

Huawei aj ďalej poskytuje bezpečnostné aktualizácie platformy Android
Keďže Android, ako uvádza Huawei, je open-source platforma, bude pokračovať v poskytovaní bezpečnostných aktualizácií, ako aj popredajných služieb pre všetkých existujúcich zákazníkov.

sk
20. mája 2019 13:34

Google utlmuje vzťahy s Huaweiom, ktorý tak stratí prístup k Androidu
Americký prezident Donald Trump minulý týždeň zakázal firmám v USA predávať kľúčovú technológiu v oblasti telekomunikácií čínskym spoločnostiam.

sk
12. apríla 2019 16:07

Nemecký portál Idealo žaluje Google a žiada odškodné pol miliardy eur
Žaloba je v podstate priamym dôsledkom dlhoročných procesov Európskej komisie v súvislosti s vyhľadávaním obchodov.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 10:06

Južná Kórea si pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy
Prezident Jun Sok-jol vyjadril na utorkovom zasadnutí vlády sústrasť rodinám obetí.

sk
dnes 9:58

Biden a Súdání budú rokovať o stiahnutí koalície vedenej USA z Iraku
Američanmi vedená koalícia vznikla v roku 2014, aby bojovala proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorá vtedy ovládala takmer tretinu územia Iraku a tiež územia v susednej Sýrii.

sk
dnes 9:35

Na Kubu pricestoval ruský generálny prokurátor
Ruská invázia na Ukrajinu vo februári 2022 vyvolala podľa ruských a amerických diplomatov najhoršiu krízu vo vzťahoch Moskvy so Západom od kubánskej krízy v roku 1962.

sk

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac