Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

H. Rúhání: Irán nebude viesť vojnu proti žiadnej krajine

Hasan Rúhání, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rúhání počas prejavu pripomenul, že svet si "cení" Irán za jeho počínanie si v patovej situácii so Spojenými štátmi, ktoré porušili svoje sľuby a odstúpili od jadrovej dohody.

Teherán 18. júna (TASR) - Irán nebude viesť vojnu proti žiadnej krajine, vyhlásil v utorok iránsky prezident Hasan Rúhání. Stalo sa tak deň po tom, ako Spojené štáty oznámili vyslanie ďalších vojakov na Blízky východ na pozadí vzrastajúceho napätia medzi Teheránom a Washingtonom, informovala tlačová agentúra Reuters.

Obavy z konfrontácie medzi oboma krajinami sa zintenzívnili po nedávnych útokoch na dva ropné tankery v oblasti vstupu do Perzského zálivu, z ktorých Washington obviňuje Teherán.

"Irán nebude viesť vojnu proti žiadnej krajine. Tí, ktorí sa proti nám stavajú, sú iba skupinou politikov bez dostatočných skúseností," uviedol Rúhání počas prejavu vysielaného naživo štátnou televíziou.

"Napriek všetkému úsiliu Američanov v danom regióne a ich túžbe prerušiť naše väzby s celým svetom a držať Irán bokom, sú tieto snahy neúspešné," zdôraznil prezident islamskej republiky.

Úradujúci americký minister obrany Patrick Shanahan vo vyhlásení uviedol, že vojakov posielajú "z obranných dôvodov na Blízky východ, kde budú riešiť vzdušné, námorné a pozemné hrozby".

"Spojené štáty sa nepokúšajú o konflikt s Iránom," prízvukoval minister vo vyhlásení. Vyslanie vojakov je zamerané "na zaistenie bezpečnosti a pokoja vojenského personálu v celom regióne a na ochranu národných záujmov".

Rúhání počas prejavu pripomenul, že svet si "cení" Irán za jeho počínanie si v patovej situácii so Spojenými štátmi, ktoré porušili svoje sľuby a odstúpili od jadrovej dohody. "Irán je verný svojim záväzkom a medzinárodným dohodám. Ten, ktorý je proti nám, porušil všetky dohody," zakončil Rúhání, poukazujúc na Washington.