Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

India znova povolila turistom cestovať do oblasti Kašmíru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obmedzenia pre turistov boli zrušené po prehodnotení bezpečnostnej situácie.

Naí Dillí 8. októbra (TASR) - Turisti budú môcť od štvrtka opäť navštevovať himalájsky región Kašmír. Predstavitelia Indiou kontrolovanej oblasti Kašmíru návštevníkom znovu povolia na toto územie vstup po dvoch mesiacoch odvtedy, čo nariadili, aby odtiaľ turisti pre obavy o svoju bezpečnosť odišli.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie miestnej vlády. Obmedzenia pre turistov boli zrušené po prehodnotení bezpečnostnej situácie.

Nariadenie pre turistov a hinduistických pútnikov, aby z oblasti Kašmíru odcestovali, vydala tamojšia vláda 2. augusta. Stalo sa tak tri dni predtým, ako India tento prevažne moslimský región zbavila jeho osobitného štatútu.

India totiž 5. augusta odobrala regiónu Džammú a Kašmír osobitný štatút a zaviedla tam sprísnené bezpečnostné opatrenia. Naí Dillí chce dosiahnuť, aby sa toto územie viac integrovalo do prevažne hinduistickej Indie. Tento krok ešte viac vystupňoval napätie medzi Indiou a Pakistanom.

Väčšina historického územia Kašmíru je rozdelená medzi regionálnych rivalov Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celú túto oblasť. V indickom zväzovom štáte Džammú a Kašmír prebieha od roku 1989 ozbrojené povstanie proti indickej vláde.

Turistov do oblasti Kašmíru lákajú najmä jeho nedotknutá hornatá krajina, lyžiarske strediská, hausbóty na jazerách či jablkové sady.