Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irak sa rozhodol kúpiť ruský systém protivzdušnej obrany S-400

Na archívnej snímke ženy prechádzajú okolo zaparkovaného protilietadlového systému S-400 na ulici v okolí Červeného námestia počas nácviku na vojenskú prehliadku k 74. výročiu víťazstva nad fašizmom v Moskve 29. apríla 2019. Foto: TASR/AP

S-400 Triumf je najmodernejším ruským raketovým systémom protivzdušnej obrany, v prevádzke je od roku 2007.

Moskva 15. mája (TASR) - Iracká vláda sa rozhodla kúpiť od Ruska systém protivzdušnej obrany S-400. Oznámil to v stredu na tlačovej konferencii v Moskve iracký veľvyslanec v Ruskej federácii Hajdar Hádí.

Jeho oznámeniu predchádzalo osem stretnutí Rusko-irackej medzivládnej komisie pre obchodnú, hospodársku, vedeckú a technickú spoluprácu. Posledná schôdzka sa konala v irackej metropole Bagdad 23.-25. apríla, informovala agentúra TASS.

S-400 Triumf je najmodernejším ruským raketovým systémom protivzdušnej obrany, v prevádzke je od roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 kilometra za sekundu do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.