Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Teherán môže v najbližších mesiacoch odstúpiť od jadrovej dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán a ďalších šesť krajín podpísali jadrovú dohodu v júli 2015. Jej cieľom bolo obmedzenie iránskeho jadrového programu výmenou za ukončenie sankcií voči Teheránu.

Moskva 9. novembra (TASR) - Irán môže v najbližších mesiacoch odstúpiť od jadrovej dohody z roku 2015 v prípade, že Spojené štáty nenájdu riešenie krízy v súvislosti s dohodou. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa námestníka iránskeho ministra zahraničných vecí Abbása Arághčího.

Arághčí na Moskovskej konferencii o nešírení jadrových zbraní pripomenul, že do amerických prezidentských volieb zostáva približne jeden rok. "Ak nenájdu riešenie ohľadom jadrovej dohody a súčasnej krízy, myslím si, že v najbližších mesiacoch sa rozhodneme od dohody odstúpiť," povedal.

Irán a šesť krajín - Francúzsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Čína, Rusko a USA - podpísali jadrovú dohodu v júli 2015. Jej cieľom bolo obmedzenie iránskeho jadrového programu výmenou za ukončenie sankcií voči Teheránu.

USA v máji 2018 oznámili, že od dohody odstúpia a americké ministerstvo financií uviedlo, že Washington obnoví sankcie voči Iránu vrátane opatrení zameraných proti jeho ropnému sektoru a transakciám s jeho centrálnou bankou. Teherán už vlani pohrozil, že odstúpi od jadrovej dohody, pokiaľ mu prestane prinášať ekonomické výhody plynúce zo zrušenia sankcií.

Irán v sobotu oznámil, že už obohacuje urán na úroveň piatich percent. Správa prišla po sérii krokov, ktorými Teherán pozastavil plnenie viacerých svojich záväzkov z jadrovej dohody.